Een Herder in onze Tijd

© Eline Claassens, Heerlen 2009



Een voorbeeld:

Elke week, op een vaste tijd, gaat zij op bezoek bij haar dochter, die voor de zoveelste keer is opgenomen in het crisiscentrum. Haar dochter is weer eens opgepakt wegens ernstig drugsgebruik en bedelen op straat. De moeder voelt zich onmachtig, schaamt zich, ze moet wennen aan de gedachte dat het nooit meer anders zal worden. Soms zeggen de buren: ‘Hou er toch mee op. Het wordt toch nooit meer iets met je dochter!’ Elke negatieve opmerking snijdt haar door de ziel, brengt haar opnieuw aan het twijfelen. Maar dan voelt ze weer hoe diep in haar, de eenzaamheid van haar dochter doorklinkt. En zij gaat weer, op het vaste uur.

 

De weekendoverwegingen worden in deze parochie bijna altijd in een groepje voorbereid. Bij deze gelegenheid vroeg ik Hans en Marlies of het beeld van de herder nog wel van deze tijd is, of zij, dat beeld herkennen en of ze inschatten dat het ook jongeren nog betekenis kan hebben.

Hans kwam daarop meteen met voorbeeld van herder Jo, die ook voetbaltrainer is. Jo was herder van beroep en nu na zijn pensionering is hij het nog steeds omdat hij de schapen, de natuur, het buitenzijn, misschien ook het alleen-zijn, niet kan missen. Daarnaast is hij ook voetbaltrainer van de wat zwakkere groepen. Hij bereikt met deze jongetjes, wat andere trainers niet bereiken. Hij stelt het kind centraal door het bv. te benoemen tot zijn hulptrainer  met als gevolg dat het kind zich anders gaat gedragen en het team dan volgt .

Opvallend is dat trainer Jo bij de kinderen een natuurlijk gezag heeft, in zijn bijzijn gebruiken ze geen lelijke woorden.

 

Marlies had meteen het voorbeeld paraat dat op tv was geweest, een bedrijfsleider die zijn zaak moet sluiten. Voor hij de zaak sluit gaat hij op zoek naar een nieuwe baan voor alle werknemers, niet één telefoontje, maar echt op zoek met alle energie en inventiviteit, zelf weet hij nog niet wat hij gaat doen na de sluiting…hij vindt wel wat.

 

Voorbeelden van herders in onze tijd, herders die leven voor hun schapen, een herder die zijn schapen kent

de schapen die hem kennen aan zijn stem, de intonatie. Bij hem is het veilig en vertrouwd, een goede herder…..een mooi en een goed beeld als je je durft realiseren dat herder zijn consequenties heeft. Dat het een houding is van binnenuit, vaak tegen alle heersende denkbeelden, ervaringen en cynisme in, zo dat het je aan je lijf en ziel gaat…

Misschien is dat wel de kern van wat Johannes ons wil laten zien:  Het beeld van de goede Herder die zijn leven geeft voor Zijn schapen; een leven gebaseerd op de eenheid tussen zijn vader en hem en omgekeerd, en tussen zijn leerlingen en hem en omgekeerd.

 

Herkent u, als u uw leven overdenkt, iets van dat beeld van Jezus als herder, hebt u Hem ontmoet, of hebt u  in uw leven een goede herder uit deze tijd ontmoet: als dat zo is dan kun je je rijk voelen en geborgen. het is goed om die voorbeelden aan elkaar te vertellen,om door te vertellen, omdat je er blij van wordt.

misschien wilt u met elkaar en ons een voorbeeld delen, ik wil u graag de gelegenheid geven met uw buur voor,achter of naast u, en eventueel daarna nog hier uw verhaal delen met de kerk…

 

Jezus vraagt om een radicaal engagement, om openheid naar anderen,

ook buiten de schaapsstal. Zijn leiderschap strekt zich uit tot iedereen die erbij wil horen, in het bijzonder naar degenen die verloren lopen. Jezus handelt, leeft en geeft zichzelf  vanuit een diepe verbondenheid met zijn Vader en zijn leerlingen.

In de eerbied voor elkaar, hoe weerloos en klein we ook zijn, wordt Hij levend, is Hij aanwezig, zijn wij kinderen van God. Amen.