Gedachte van de week – De steen is weggerold...

30 maart 2013 (Paaswake)


Bij Matteus lezen we: “Jozef van Arimatea nam het lichaam van Jezus, wikkelde het in een smetteloze lijkwade en legde het in zijn graf dat hij pas in de rots had laten uithouwen. Nadat hij een grote steen voor  de ingang van het graf had gerold, ging hij heen”. En vandaag horen we hoe de vrouwen ’s morgens heel vroeg naar het graf gaan met de kruiden die ze hadden klaargemaakt. En ze zullen zich vast afgevraagd hebben hoe ze die zware steen weer weggerold kregen, toen ze ontdekten dat die steen weg was en het graf leeg.

 

Welnu: die steen die in het verhaal van Jezus is weggerold, betekent hier iets heel goeds: het betekent dat het lijden en de dood van Jezus voorbij is; dat er Iemand is die hem een nieuw leven geeft: God wil niet dat Jezus dood blijft. Zijn leven was zo bijzonder, zo goed, zo goddelijk, dat kan niet zomaar voorbij zijn. Wat Jezus deed en voorleefde, moet doorgaan. En daarom moest die steen weg.

Er is een klein verhaaltje van een reiziger die bij een abdij komt. Hij ziet daar de monniken aan het werk en zegt: wat mooi dat jullie hier weer een klooster willen opbouwen. Maar nee, zegt de abt, we zijn het klooster juist aan het afbreken, want we moet buiten de muren kunnen kijken en zien waar de mensen ons nodig hebben……

Dat is OPSTANDING, dat is opstaan en op weg gaan, doen wat ondenkbaar is….

Dat is opstaan tegen onrecht en discriminatie,

Dat is openstaan voor de ander, die ons nodig heeft, die eenzaam is, verdrietig of pijn heeft.

 

Laat ons hopen dat we al die stenen van haat, van onrecht, van elkaar slaan en pijn doen mogen veranderen in hoekstenen van liefde, in bouwsteentjes waarmee we samen mogen bouwen aan een mooie wereld voor iedereen.