Gedachte van de week Goed als God

20 februari 2011


Het evangelie van vandaag vraagt om een omslag van wat we doorgaans denken/doen, wanneer ons onrecht wordt gedaan. Niet terugslaan, maar iets heel verrassends doen: je vijand liefhebben. Willen wij een wereld, waarin de vicieuze cirkel van het geweld doorbroken wordt, waarin liefde tussen mensen geen loos woord blijft maar werkelijkheid wordt, dn - zegt Jezus - moeten wij ophouden met 'oog om oog'. We moeten onverdeeld goed zijn als God.

 

Jezus spreekt in het evangelie over de oudtestamentische wet van de vergelding. Dit 'oog om oog' is tijdgebonden, bedoeld om paal en perk te stellen aan bloedwraak. Jezus refereert naar deze wet en zegt: Willen wij een mooiere wereld, dan moeten we de spiraal van geweld doorbreken. Dan moeten we niet langer zinnen op wraak en op met-gelijke-munt-betalen, maar reageren met liefde. Dit is niet gemakkelijk. Het is mooi gezegd, maar iedereen die ervaring heeft met een verstoorde relatie weet dat die stap groot is. Ik denk vandaag aan een figuur als Mandela. Hij heeft er 26 jaar over mogen nadenken; hij kreeg het klaar om niet met gevoelens van wraak uit de gevangenis te komen. En tot wat een mooie mens is hij uitgegroeid, door zich z op te stellen.

 

Toen wij in een klein groepje deze viering voorbereidden, hebben we ons de vraag gesteld: hoe kunnen we het opbrengen om z boven onszelf uit te stijgen, en de ander z tegemoet te treden? We kwamen er niet goed uit, maar we realiseerden ons wel n ding: Al krijgen we misschien niet zoveel tijd als Mandela, het is nodig dat we de tijd nemen om na te denken wat onze reactie teweeg kan brengen. Iemand zei: een sms-je is gauw rondgestuurd, maar kan veel kwaad doen en de ander diep kwetsen.