Archief berichten

← terug

Vrijwilligersdag 19 november 2017

Vandaag worden de vrijwilligers, zoals jaarlijks gebruikelijk, weer eens verwend. Na een mooie en stemmige woord- en communieviering, deze zondag verzorgd en samengesteld door de pastoraatsgroep, was er voor iedereen koffie of thee, en voor deze gelegenheid gebak, geserveerd in de kerk i.p.v. in de koffiekamer. Het was weer erg gezellig en alle kerkgangers bleven napraten totdat Jacq Zenden meedeelde dat zijn quiz begon. De gasten verlieten langzaam de kerk en de vrijwilligers werden in vijf groepen verdeeld voor de quiz. Jacq had voor elke groep een aantal opdrachten samengesteld, zoals herkennen van kastelen in Zuid-Limburg, herkennen van geprojecteerde en uitvergrote details van gebruiksvoorwerpen, bepalen van de schilder van enkele schilderijen, herkennen van gebouwen in diverse steden en landen en een werpspel waar men punten mee kon verdienen. Jacq had alles zeer zorgvuldig en netjes voorbereid. Alleen werd er wel gesmokkeld door de deelnemers met de wisseltijd waardoor de, overigens uitstekend verzorgde, lunch veel later kon beginnen. Doch het eten was zeer smakelijk en gezellig en vergezeld van een goed glas wijn, natuurlijk uit de Wereldwinkel! Toen was het tijd voor de quizuitslag. De winnaars kregen allen een kleine verrassing. Na nog een tijdje napraten was deze leuke dag alweer voorbij!

Ik wil alle organisatoren heel hartelijk danken voor al het verrichte werk! Het was weer een echte 'Andreasdag' met heel veel fijne sfeer, vriendschap en saamhorigheid. Ik ben steeds blij hier bij te horen!

Lambert Cuppers

Terugblik VN werelddag van verzet tegen armoede

We kijken dankbaar terug op een mooie viering samen met het Familiekoor Chrisko en de Andreas. Het thema was IK ZIE JE. Jozé en Eugenie vertelden met hun verhaal, hoe wezenlijk het is om gezien te worden, hen beiden heeft het geholpen om meer zichzelf te kunnen zijn en in hun kracht te komen. Het oogstte applaus. Aangenaam verrast waren ze hierover, ze voelden zich gewaardeerd en gehoord.

De zelf geschreven en gecomponeerde liederen van het koor sloten mooi aan bij de gehele viering, ze hadden zelfs een lied gemaakt over Zacheus, de tollenaar, ook hij werd gezien en hij voelde zich gezien door Jezus. In de overweging gaf Eline aan hoe belangrijk het is, voor een mens, om zich gezien te weten, te weten dat de ander om ziet naar haar/hem. We vroegen iedereen om in samenspraak te vertellen wat het voor een ieder persoonlijk doet als zij/hij gezien wordt. Het verraste me niet dat iedereen die ik sprak het fijn vond om gezien te worden: 'dat laat me mens zijn', 'dat geeft vertrouwen', 'het maakt ontmoeting mogelijk', 'de ander vindt me de moeite waard door te laten weten dat zij/hij me ziet', zijn enkele woorden die men zei. Voor ons als ATD Vierde Wereld was dit een viering die ons als groep kracht gegeven heeft.

Op 17 oktober was er de voorstelling "De Omzieners" van de Joseph Wresinski cultuurstichting. Daar aan voorafgaand hielden we een solidariteitsmaaltijd, een verrassend lekker driegangen menu, gemaakt door Richan, leden van de Vierde Wereld en de zusjes Braad. Iedereen genoot van de heerlijk bereide maaltijd. De sfeer was open en gemoedelijk, er werd veel met elkaar gepraat. Er was ruimte voor ontmoetingen tussen mensen die elkaar nog niet konden en tussen mensen die elkaar wel konden bracht de ontmoeting elkaar dichter bijeen. De gastvrouwen verwelkomde iedereen en lieten halverwege de maaltijd nog eens van zich horen met een Pecha Kucha, dat vertelde over onze beweging en het belang van elkaar ontmoeten juist op een dag als vandaag. In de theatervoorstelling "De OmZieners" worden mensen naast elkaar gesteld die leven in heel verschillende maatschappelijke omstandigheden. Van daaruit wordt de vraag gesteld naar de zin van het bestaan en naar de juiste samenleving. Na afloop gehoord: 'het doet wat met me', 'het haalt je uit je comfortzone', 'heel herkenbaar', 'het was top', 'het laat je met andere ogen kijken', 'het geeft een andere kijk op armoede'.

Al met al kunnen we zeggen dat het een geslaagde dagen in het kader van de VN werelddag van verzet tegen armoede waren. Men werd gezien en gehoord, cultuur verbindt en maakt je verrassend bewust van een werkelijkheid die niet altijd zichtbaar is of gezien wil worden. We willen iedereen bedanken die deze dagen mogelijk hebben gemaakt. Dit bedankje is er vooral ook voor de toehoorders, de maaltijdgenieters en de toeschouwers.

Marion Braad

Jubileum

Op 24 september vierden we het 40-jarig bestaan van de Andreasparochie. Het weer feestte mee. Het was een prachtige dag onder een stralende zon. Deken en pastoor Hans Bouman beet de spits af door vóór het begin van de viering een felicitatie uit te spreken, waarin hij niet terugblikte op de afgelopen veertig jaar maar de Andreas in het zonnetje zette door in te gaan op wat er in de Andreas allemaal aan goeds en moois gebeurt en van daaruit naar de toekomst te kijken. Dat was helemaal in lijn met de creatieve ideeën en artistieke vormgevingen die de vele werkgroepen van de parochie hadden bedacht om te laten zien welke kerk hen in de toekomst voor ogen staat. Het resultaat is een vrolijk kleurenspel dat je tegemoet spettert als je de kerk binnen loopt. Na de drukbezochte viering was er een feestelijke koffie voor de bezoekers, die zich te goed hebben gedaan aan de vele soorten gebak die op zondagochtend door vele dames - en hopelijk ook door een enkele heer - van de parochie vers uit eigen oven waren aangeleverd. In de kerkgang kon men onder het genot van de koffie en het gebak de kleurrijke schilderijen bewonderen die daar nu worden geëxposeerd. Artistiek zeer de moeite waard. In onze kerk gaan geloof, kunst en gezelligheid moeiteloos in elkaar over!

Dominee Henk van Es hield uit naam van de bevriende PKN-gemeenten Parkstad een toespraak waarin hij niet alleen de parochie feliciteerde met haar 40-jarige bestaan, maar ook Eline Claassens nog eens speciaal naar voren haalde om haar te bedanken voor haar inzet voor de oecumene en voor de goede samenwerking. Daar had Eline niet op gerekend, en ze kon haar verlegenheid nog maar net verbergen achter de enorme bos bloemen die ze in haar handen kreeg gedrukt. Daarna luisterde Ger, onze eigen onovertroffen huisgitarist, die ook nog eens uitstekend zingt, de koffie op met liedjes van Limburgse makelij die, nadat de eerste flessen bier en wijn waren aangesproken en een toost was uitgesproken op de parochie, steeds vrolijker door de aanwezigen werden meegezongen. Schrijver dezes deden sommige liedjes denken aan carnaval, maar hem is ingepeperd dat hij er geen snars verstand van heeft - wat ook zo is.

Het was een geslaagd jubileum. Het was een dag om dankbaar voor te zijn.

Rob Pauls

Slotlied

 • Wij zijn samen onderweg, alleluja
 • Samen delen lief en pech, alleluja
 • Met Andreas 40 jaar, alleluja
 • krijgen wij het voor mekaar, alleluja
 • Samen vieren, samen feest, alleluja
 • menig zondag was zo geweest, alleluja
 • Aan de koffie werd gepraat, alleluja
 • en getekend menige kaart, alleluja
 • Gastvrouwen zijn onmisbaar, alleluja
 • een open oor voor hem en haar, alleluja
 • Ook de tuin wordt liefdevol, alleluja
 • onderhoud is soms geen lol, alleluja
 • Liturgie is van het volk, alleluja
 • vele stemmen Jezus tolk, alleluja
 • AZC en ATD, alleluja
 • allen doen er met ons mee, alleluja
 • Als we nu de toekomst zien, alleluja
 • optimistisch bovendien, alleluja
 • Samen blijft het toverwoord, alleluja
 • menig jaartje doen we voort, alleluja.

Fietstocht tussen Plus en Minder

Het was een prachtige herfstdag. Met vijftien mensen vertrokken we op 14 oktober vanaf het Pancratiusplein voor de vierde door HeerlenMondiaal georganiseerde mondiale fietstocht. We bezochten drie plaatsen met aandacht voor een betere en duurzame wereld.

De eerste stop was PLUS Sturing aan de Heerlerbaan. De PLUS winkels in Parkstad hebben het initiatief genomen om van Parkstad een Fairtrade regio te maken. Bij de PLUS in Heerlerbaan wilden wel eens weten welke Fairtrade producten ze zelf verkopen. Dat bleken er heel wat te zijn. Bananen, ananas, heel veel soorten koffie, thee en chocolade, maar ook wijn en vruchtensap. We verzamelden een pakket Fairtrade producten als cadeautje voor het dertigjarige ATD vierde wereld. Daarna werden we met koffie en vla ontvangen door Guus Sturing. In het gesprek met hem bleek dat zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid zich niet beperkt tot Fairtrade. Ook zaken als beter leven vlees, lokale inkoop en een goed personeelsbeleid vindt hij belangrijk. We boden hem een bloemetje aan als waardering voor het Fairtrade initiatief van de PLUS in Parkstad.

Daarna fietsten we naar de Andreasparochie. Eline Claassens vertelde hoe de parochie probeert naar buiten te treden met Wereldwinkel, activiteiten met asielzoekers, Solidaridadgroep en aandacht voor armoede. We kregen een korte rondleiding door de interessante door Bisscheroux ontworpen kerk en wandelden over het pad rond de kerk met de tegels van inspirerende personen van deze tijd.

Na een mooie tocht door Strijthagen was de volgende stop het Consuminderhuis in Landgraaf. Annemiek van Deursen legde uit hoe ze daar mensen met financiële en andere problemen kunnen helpen met voedselpakketten en inboedel, maar vooral door hen te leren hoe je veel kan doen met weinig geld en zo weer meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Annemiek liet ons daarna het huis zien. Jammer genoeg is dat op zaterdag niet in werking, maar toch kregen we een beeld van de vele activiteiten daar.

Bij een kopje koffie of thee in het winkelcentrum van Landgraaf praatten we na over wat we gezien en gehoord hadden. Het was een mooie tocht, waarbij we veel leerden en inspiratie opdeden.

Rens Trimp

Onthulling kunstwerk

Op zondag 3 september werd na een interreligieuze viering (met deelname van moslims en Syrisch-orthodoxe christenen) op het plein van de Andreaskerk een kunstwerk onthuld dat vrouwen uit het azc en enkele parochianen van de Andreas hebben gemaakt onder begeleiding van Ivon Drummen, beeldend kunstenaar in Heerlerbaan. Het kunstwerk bestaat uit een zestal uit beton gegoten handen, vijf vrouwenhanden en een kleine kinderhand, die naar een idee van de deelnemende vrouwen aan de muur zijn bevestigd. De kinderhand grijpt zich vast aan de bovenkant van de muur en verbeeldt de poging van kinderen om hun weg te zoeken in de wereld en op eigen benen te gaan staan. Over de muur heen, de wereld in. De vrouwenhanden ondersteunen het kinderhandje en duwen het liefdevol naar boven. Ze omringen het beschermend om het op te vangen als het mocht vallen. Wit steken de handen af op de donkere muur van het kerkplein. Bij het betreden van het plein en het verlaten van de kerk valt het oog meteen op de kunstig gegroepeerde handen. Een betere plek had voor het kunstwerk niet kunnen worden gevonden. Het werd onder een stralende zon onthuld door een kind uit een gezin dat vanuit het azc een woning heeft gekregen in Heerlerbaan.

Onder het genot van koffie en gebak en de stemmige muziek van accordeonist Wout Willigenburg (ook al van de Heerlerbaan!) werd door de vele bezoekers nog lang gezellig nagekletst. Voor de Andreasparochie staat het kunstwerk voor de belofte van een geslaagde integratie van vluchtelingen en asielzoekers in onze wijk. De mooie viering en vrolijke ochtend heeft in elk geval daar zijn steentje aan bijgedragen!

Rob Pauls

Solidaridadgroep Andreas - van droom naar werkelijkheid

Solidaridad is een organisatie met een droom. De droom dat wie arbeid verricht, een rechtvaardig loon ontvangt, en dat bij de productie van goederen het milieu en de cultuur worden gespaard. Om die droom te verwezenlijken zorgt Solidaridad wereldwijd voor scholing, voorlichting aan boeren en boerinnen in het zuiden, zodat zij kunnen omschakelen op milieuvriendelijke productiemethoden. Solidaridad richt zich niet alleen op consumenten, maar ook op bedrijven en overheden.

Sinds 2013 kent ook de Andreasparochie een eigen Solidaridadgroep, die nauw verbonden is met de Wereldwinkel. Als groep willen we mensen bewust maken van het belang van duurzame productie en onrecht de wereld uithelpen. Door de verkoop van fairtradeproducten via de Wereldwinkel dragen we ons steentje bij aan een menselijker samenleving. De groep verzorgt met enige regelmaat themavieringen. Dit jaar willen we samen met de Wereldwinkel tijdens de advent de koffieboeren in Mexico, Guatemala en Peru steunen, die klimaatvriendelijke landbouwtechnieken toepassen.

Onze parochie schenkt eerlijke koffie. U kunt ons steunen door een bijdrage te leveren. Dat kan via het spaarpotje in de koffiekamer en/of door producten te kopen in de Wereldwinkel.

Werkgroep Solidaridad: Ank Frederiks, Hans en Wil Heijster, Harry Kerckhoffs, Anneke Lustermans, Marcel Mollink, Nelly van Ooijen en Rob Pauls

Open dag azc

Op zaterdag 23 september had het azc aan de Imstenraderweg zijn poorten geopend voor belangstellenden die een kijkje wilden nemen in een asielzoekerscentrum. Behalve rondleidingen in het gebouw met toelichtingen over wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een opvang voor asielzoekers en vluchtelingen, bood het azc een 'rondje over de wereld' aan. Buiten, onder een stralende herfstzon, konden bezoekers een rondje maken langs vele standjes waar men zich te goed kon doen aan de culinaire specialiteiten van diverse landen. De bewoners hadden hun beste beentje voorgezet om hun land met behulp van gebak en andere lekkernijen in de schijnwerpers te zetten. Er heerste een gezellige sfeer en men flaneerde en slenterde van het ene kraampje naar het andere.

Binnen in het gebouw kon men bij bewoners van het azc taallessen in de taal van hun eigen land volgen. Daar stond je dan bijvoorbeeld versteld over de vele talen die in Eritrea worden gesproken en over het ingenieuze schrijfsysteem dat men er sinds eeuwen hanteert.

Er was ook een aantal mensen van de Andreas naar het azc getogen om het sluitstuk van het ontmoetingsproject tussen azc en Andreas onder begeleiding van Ivon Drummen mee te maken. Sinds de feestelijke onthulling een aantal weken geleden prijken, voor alle bezoekers van de kerk goed zichtbaar, de in beton gegoten handen van een aantal vrouwen uit het azc en vrijwilligsters van de kerk op de donkere muur van ons kerkplein. Samen met de voeten op de deur een mooi symbool van waar de Andreas voor staat. Maar voor een ontmoeting zijn er altijd twee nodig. En daarom heeft de onthulling in de kerk een vervolg gekregen in het azc waar op de open dag twee ineengeslagen handen, in beton vereeuwigd, werden overhandigd aan de enige deelneemster aan het project die nog in het azc woont. Toevallig was een van de twee handen die van haar! Zij wil de handen graag als aandenken voor zichzelf behouden. Maar misschien krijgen de handen toch nog een vast plekje in het azc. Dan kunt u gaan kijken.

En wie kan raden van welke van onze gastvrouwen de andere hand is, krijgt een prijs. Maar alleen als u kunt bewijzen dat u het niet al van te voren wist!

Rob Pauls

Ziekenzalving

Op vrijdagmiddag 29 september vond de ziekenzalving plaats die al heel wat jaren elk jaar door de pastoraatsgroep wordt georganiseerd. Zieken en gezonden waren bijeengekomen om door handoplegging en zalving te ervaren dat mensen kracht kunnen ontvangen door verzameld rondom paaskaars en altaar samen te zijn.

Geert Bles en Eline Claassens legden de handen op en Geert Bles zalfde met chrisma, de heilige olie, allen die te kennen hadden gegeven dat zij het eeuwenoude sacrament voor zieken wilden ontvangen. Het sacrament wordt tegenwoordig gezien en beleefd als een sacrament voor de levenden - voor allen die in een moeilijke levensfase voor situaties komen te staan die mentale kracht en geestelijke souplesse vragen om er een antwoord op te vinden waarmee men verder kan leven.

Het sacrament werd vervolgd met een eucharistieviering waarin brood en wijn werden gedeeld met elkaar. Aan het einde kregen alle aanwezigen als aandenken een herinneringskaart waarop het hieronder afgedrukte gedicht was opgenomen.

Na de viering was er koffie en wat lekkers voor degenen die nog wilden napraten. Wij hopen dat iedereen die aanwezig was, de viering als een waardevolle samenkomst heeft ervaren, die bijdraagt aan het openhouden van de bron waaruit wij mensen leven.

Rob Pauls

 • Als ik je dragen kon
 • over je angst en pijn heen,
 • dan droeg ik je.
 • Als ik een antwoord kon spreken
 • als antwoord op je vragen,
 • over geluk en liefhebben,
 • over leven en dood,
 • dan sprak ik met je.
 • Als ik beter kon maken
 • wat er omgaat in je hart
 • aan zielenpijn,
 • dan genas ik je.
 • Maar ik ben net als jij, niet sterk
 • en heb geen antwoord op alle levensvragen.
 • Ik ben alleen een vriend
 • die met je mee wil lopen,
 • naast je wil gaan en zegt:
 • 'hier, hier is mijn hand. Pak hem maar!'
 • Samen zoeken we om te vinden...

Wordt Parkstad een fairtraderegio en de Andreas een fairtradekerk?

In 2007 begon in Nederland een fairtradegemeentecampagne. Fairtradegemeenten zijn op verschillende fronten actief in eerlijke handel. In Nederland zijn er op dit moment 77, waaronder Sittard-Geleen.

Op initiatief van de PLUS-markten in Parkstad Limburg wordt een poging ondernomen om van Parkstad een fairtraderegio te maken en van Heerlen een fairtradegemeente. Dat word je niet zomaar. Een fairtradegemeente moet aan zes criteria voldoen. Zo moet de gemeente het initiatief ondersteunen en zelf fairtradeproducten gebruiken. Verder moeten er genoeg winkels zijn die fairtradeproducten verkopen, en voldoende bedrijven en maatschappelijke organisaties die fairtradeproducten gebruiken. Een breed samengestelde werkgroep moet proberen voor elkaar te krijgen dat aan de voorwaarden wordt voldaan.

HeerlenMondiaal organiseerde op 1 juni een Café Mondiaal bij Pelt waar dit initiatief werd besproken. Vanuit de Andreasparochie waren Karin van Doormaal, Ank Frederiks, Eline Claassens en Rob Pauls aanwezig. Er was veel enthousiasme voor het idee, maar veel mensen zouden een verbreding willen: ook aandacht voor lokale productie, duurzaamheid en biologische producten. Ook vroeg men zich af hoe je kunt nagaan of een product echt via eerlijke handel is verkregen. De Andreasparochie doet al veel aan fairtrade: de koffie is Max Havelaar, er is een wereldwinkel en in vieringen is veel aandacht voor mondiale solidariteit. Zou de Andreas een fairtradekerk moeten worden?

HeerlenMondiaal zal deelnemen aan de plaatselijke werkgroep. Misschien ook een idee voor de Andreasparochie en/of de Raad van Kerken Parkstad?

Rens Trimp

Bezoek aan De Heksenketel

De parochie, het asielzoekerscentrum aan de Imstenraderweg en Alcander organiseerden op maandagochtend 10 april samen een kennismakings- en ontmoetingsochtend voor vrouwen uit het azc en uit de wijk met vrouwen van het moedercentrum De Heksenketel aan de Mijnzetellaan. Om het ijs te breken, de taalbarrières te slechten en elkaar wat beter te leren kennen werden ijverig koekjes gebakken die daarna gezamenlijk werden verorberd. De buitenlandse vrouwen maakten mooie collages over wat zij als kenmerkend voor Nederland ervaren. We zagen: fietsen, water, molens, grachten, aangeharkte tuintjes en nog veel meer. Twee jonge vrouwen uit Iran plakten foto's van vrouwen en mannen bij elkaar. Wat bedoelden ze daar toch mee? Na wat geginnegap kwam het hoge woord er uit: Nederland is een mooi land omdat mannen en vrouwen daar uit liefde trouwen! Zo kijken zij dus met hun Perzische ogen naar ons land. Vanuit Perzië, het land van de poëzie. Mooi toch?

Euregionale Oecumenische Conferentie Eupen

Op 31 maart vond in Eupen de jaarlijkse Euregionale Oecumenische Conferentie plaats met verschillende deelnemende katholieke en protestantse organisaties uit de Euregio. De studiedag stond in het teken van het thema Verbondenheid als impuls van de kerken voor de samenleving.

Karin van den Broeke, preses van de Generale Synode van de PKN, hield een bemoedigende voordracht. Zij schetste de toestand van de maatschappij: samenlevingsverbanden staan op alle fronten onder druk en de samenleving verbrokkelt en versplintert steeds meer langs conflictueuze breuklijnen. De kerken vormen geen uitzondering op dit algemene beeld. De afkalving van de kerken door culturele veranderingen en door vergrijzing en ontgroening is een onomkeerbaar proces. Maar in plaats van te treuren over vermeend of werkelijk verlies en bij de pakken neer te gaan zitten zien veel kerken ondertussen de positieve kanten van de ontwikkeling. Er gebeurt van alles in de kerken, er is volop beweging, overal ontstaan nieuwe vormen van kerkelijk leven en nieuwe geloofsgemeenschappen. Die zijn weliswaar klein, maar zeer vitaal en veelzijdig. Met een heel spectrum van kleinschalige gemeenschappen en werkverbanden doen de kerken flink mee in het ontwikkelen en uitproberen van allerlei nieuwe vormen van verbinding en verbondenheid tussen mensen. Ze leveren daarmee een bijdrage aan de humane samenleving van de toekomst.

De middag werd besteed aan drie workshops over de concrete problematiek van verbondenheid aan de hand van het nieuwe vak burgerschap in het on-derwijs, de opkomst van het populisme in de politiek en het eigen karakter van de nieuwe social media.

De conclusie, toegepast op onze parochie: groter worden mag natuurlijk, maar er is niets mis met klein te zijn. Zolang we maar blijven wie we willen zijn en zoals we denken te moeten zijn.

Start Vastenactie

Zondag 26 maart was het dan zover; de aftrap van de Vastenactie.

De opbrengst van onze Vastenactie gaat alweer voor het derde jaar naar jongeren in het West-Afrikaanse land Sierra Leone. In februari van dit jaar brachten drie leden van Stichting Taiama-Andreas, de stichting die onze Vastenactie organiseert, een bezoek aan de Children and Youth Advising Board van Defence for Children. Na de viering van 26 maart was er onder het genot van een kopje koffie en een stuk gebak een presen-tatie over hun reis. Aan de hand van het levensverhaal van een van de jon-geren werd duidelijk voor welke uitdagingen de jongeren staan: uitdagingen zoals gebrek aan voedsel en schoolgeld, kinderarbeid, tienerhuwelijken en -zwangerschappen; iets waar wij ons geen voorstelling van kunnen maken. Er was dan ook bewondering voor de manier waarop deze jongeren met val-len en opstaan hun doelen proberen te bereiken.

Na de presentatie was er Afrikaanse pindasoep, de verkoop van sieraden uit Sierra Leone en een workshop Afrikaans trommelen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website taiama-andreas.org. En natuurlijk hopen we op uw bijdrage voor dit prachtige project. Dat kan via de acceptgiro in het vorige parochieblad of op het rekeningnummer van de stichting Taiama-Andreas: NL10 RBRB 0960077723.

Parochiedag 11 maart

Voor de vierde keer werd er een parochiedag gehouden, een dag voor alle belangstellenden. Er waren zo'n 35 mensen. Na een welkom en een korte bezinnende opening stelde Rob Pauls, de opvolger van Eline Claassens als diaconaal werker, zich voor. Daarna presenteerde Karin van Doormaal de jaarcijfers over 2016. Dolf Hutschemaekers deed verslag van de klussen in en rond het parochiehuis, en Linda Post vertelde over het jongerenproject van afgelopen jaar en de activiteiten die in dat kader zijn georganiseerd.

Pastor Geert Bles bracht de basis van de liturgie in onze Andreaskerk ter sprake en zwengelde daarmee de discussie aan. In groepjes praatten we over: wat betekent voor jou liturgie; hoe zie jij de toekomst van liturgie in onze parochie; en hoe kun je daar zelf een rol in spelen? In alle groepen werd van harte beaamd dat het vieren in de kerk (liturgie) gekoppeld is aan wat we buiten de kerk doen, aan diaconie, de zorg en liefde voor een rechtvaardige wereld, voor mensen, in navolging van Jezus van Nazareth. Samen vieren vinden we belangrijk, en we willen daar graag bij betrokken worden, bijvoorbeeld bij de voorbereiding. De aanwezigen staan open voor verschillende vormen van vieren: eucharistie en woord- en communievieringen worden zeer gewaardeerd. Hetzelfde geldt voor vieringen zonder communie, hoewel dat wel van het moment afhangt; met Aswoensdag heeft er niemand problemen mee; door het jaar wordt door sommigen de communie wel gemist. De suggesties die zijn gedaan, worden in de liturgiegroep besproken.

Het was een mooie dag in een heel goede sfeer.

Solidariteitsmaaltijd

Op uitnodiging van enkele jongeren zaten op maandag 20 maart zo'n 20 mensen aan tafel voor een solidariteitsmaaltijd. Er werd goed gegeten: de aardappel-preisoep vooraf; maaltijdsalade die ieder zelf kon samenstellen met allerlei groenten en bijgerechten, en als toetje een kommetje ouderwetse kookpudding. Zonder vel.

Die jongeren hoopten hiermee ook een mooi bedrag te kunnen ophalen voor het vastenactieproject in Sierra Leone. En dat is goed gelukt. Met € 150,= konden ze de stichting Taiama-Andreas en daarmee ook de jongeren in Sierra Leone blij maken. Dank aan Iris, Linda en Bruce voor dit mooie initiatief.

Nan Paffen

Voettocht Assisi 2017

Franciscus blijft 'hot'! Een bijzondere heilige. De beste manier om hem te leren kennen is misschien toch met de voeten in Umbrië waar hij zelf rondtrok. Tot op vandaag bewonen zijn broeders die plekken. Al vele jaren organiseer ik, zelf Franciscaan, met veel vreugde elk jaar weer een voettocht in het voetspoor van Franciscus van Assisi. Het is steeds weer opnieuw een verrassende ontmoeting met deze heraut van de vrede. Dit jaar is de tocht van 4 tot en met 18 juli. Er zijn 9 wandeldagen. We trekken van klooster naar klooster en leggen ongeveer 180 km af. Het is voor een geoefende wandelaar die niet bang is voor 'back to basics'.

Voor meer informatie over deze tocht kunt u contact opnemen met mij,Mattie Jeukens ofm, gids en begeleider van deze tocht en franciscaan, te bereiken via de pastorie Edisonstraat 2 6224 GK Maastricht, Wittevrouwenveld, tel. 043 3634348 of per mail jmpp.jeukens@planet.nl. Zie ook www.franciscaansevoettochten.nl

Veiling actie Kerkbalans

De actie kerkbalans begon op zaterdag 21 januari in de Andreaskerk met het luiden van de klok. In de kerk was er daarna een veiling van artikelen ingebracht door mensen binnen en buiten de parochie. Jo Braeken leidde de veiling met veel enthousiasme en wist de prijzen soms tot ongekende hoogte op te stuwen. Zo werd een doos bonbons afgehamerd op € 23,50 en bracht een Peruaans kleed meer dan € 100 op. Ook de filmpjes met verhalen hadden een behoorlijk positieve invloed op de prijs.

Het werd een heel gezellige middag waarbij ook goed voor de inwendige mens werd gezorgd. De bezoekers vonden de wafels van Eline zo lekker dat haar regelmatig om het recept werd gevraagd. Zelfs mensen die van tevoren sceptisch waren over het idee van een veiling, werden enthousiast. De veiling heeft tot nu toe(enkele bedragen moet nog binnenkomen) zo'n € 1.800,= voor de Andreasparochie opgeleverd. Foto's van de veiling zijn te vinden in het fotoarchief.

Rens Trimp

Jack Steeghs, diaconaal jongerenwerk onderweg (10, slot)

Wat jongeren kunnen losmaken

Op zondag 5 februari kwamen naast Nan en ikzelf, Iris, Marko, Linda en Samanta bijeen om met elkaar een jaarprogramma diaconaal jongerenwerk voor de Andreasparochie te maken. Meerdere jongeren zijn betrokken maar waren deze zondagmiddag verhinderd. Zoals waarschijnlijk bekend is onze doelgroep: oudere jongeren, ongeveer 18 plus. Maar alles behalve een geisoleerde groep. Lees maar wat ik een van de jongeren hoorde zeggen: "Wat moet een mens in jou losmaken zodat je hem of haar blindelings gaat volgen?"

Verdeeld over het jaar hebben we nu vijf activiteiten gepland en een verbindende activiteit om jongeren uit de vormselleeftijd mee te kunnen nemen in onze beweging. Want als er één ding uit de middag is gekomen, dan is het dit: besef van hoe ongelofelijk belangrijk het is om elkaar aan te spreken op wat deze Andreasparochie bij jou oproept. En wat jij en wat wij met elkaar kunnen doen om deze plek actief te houden.

Activiteiten

De eerste activiteit is in de vastentijd. Er wordt een sobere solidariteitsmaaltijd gehouden op maandag 20 maart 2017. Daarna volgen een speeltuinmiddag met het azc in het voorjaar, net als een middag met de vormselkinderen, carwash rond de zomervakantie, een creatieve middag in oktober en een viering met kerstmarkt in de advent.

Tot ziens!

Ik rond nu mijn werkzaamheden voor de Andreasparochie af. Het is fijn dat ik dat met een gerust hart kan doen. Ik vind het hartstikke leuk dat ik het afgelopen jaar mijn bijdrage heb mogen leveren aan een boeiend en geslaagd proces. Ik kom vast nog eens langs.

Jack Steeghs (steeghsjack@gmail.com 06 - 26 98 94 11)

Maak mij mooi

In het nieuwe liturgische jaar is ons thema maak mij mooi. Het lied Delf mijn gezicht op heeft twee coupletten, die eindigen met de bede: maak mij mooi, maak mij mooi.

God heeft andere maatstaven dan de wereld. God zegt: jij bent mooi zoals je bent. Hij kijkt niet naar grijze haren, niet naar leeftijd, niet naar rimpels, niet naar een handicap, niet naar gebrokenheid. In de wereld ligt dat anders: daar gelden jeugd, glamour, status, bezit, macht. Daar geldt niet wat je bent, maar wat je hebt.

Ook in onze eigen wereld ligt het vaak anders. We denken: ik ben lelijk, ik ben te dik, ik tel niet mee, ik kan niet goed leren, ik heb geen werk, ik heb schulden, ik heb geen eigen huis, ik heb een oude tweedehands auto; alle-maal redenen om niet in mijzelf te geloven, om mijzelf niet mooi te vinden.

Als wij bidden: maak mij mooi...maak mij mooi, vragen wij dat we naar onszelf en naar anderen mogen leren kijken door de ogen van God; dat wij door het uiterlijke heen mogen leren kijken naar innerlijke schoonheid, zoals God naar ons kijkt.

Spellenmiddag in de Andreaskerk

Een spellenmiddag voor mensen uit het azc en mensen uit de wijk om elkaar te ontmoeten, dat was het doel voor dinsdagmiddag 3 januari. En er werd flink gehoor aan gegeven. 46 mensen uit het azc en zo'n 25 wijkbewoners, waaronder enkele communicanten en een vormeling, kwamen bij elkaar. Er werden oudhollandse spellen gespeeld en er werd gepraat. Er waren heerlijke pannenkoekjes, gebakken door Richanne en er werden lekkere wafels gebakken. Dus ook de inwendige mens kwam aan zijn trekken.

Nog een leuke anekdote was dat na afloop een viertal jonge knullen vroegen of ze mochten helpen met opruimen. En ze deden het uit de kunst, zelfs de tafels werden opgetild, om ook onder de poten te kunnen stofzuigen. Menig huisvrouw zou jaloers op hen zijn.

Kortom, we kijken met veel plezier en voldoening terug op een geslaagde middag. Menige bewoner bedankte ons na afloop uitvoerig voor deze ontspannende activiteit, maar ook wij als parochie genieten van deze fijne ontmoetingen.

Nan Paffen

Jack Steeghs, diaconaal jongerenwerk onderweg (9)

Een nieuw jaar is aangebroken, het jongerenproject wordt binnenkort afge-rond. Dat is niet erg; dat is eigen aan een project. Ik kan de lezers van dit parochieblad verzekeren dat ik elke week met plezier naar Heerlen ben ge-komen en nog steeds kom. Het is hier goed toeven.

Afrondende bijeenkomst

Op zondag 5 februari organiseer ik samen met Nan Paffen en de oudere jongeren een middag waarin we met elkaar de activiteitenkalender 2017 vul-len. Het afgelopen jaar hebben we meerdere werkwijzen uitgeprobeerd en een goed beeld gekregen van wat hier in de Andreasparochie haalbaar is. Nu is het een kwestie van uitkiezen, een bijpassende planning en natuurlijk de taakverdeling. Het laatste woord is aan de jongeren! Binnenkort ga ik weg, maar in overleg met pastoraal team en parochiebestuur is afgesproken dat ik op afroep beschikbaar ben voor een avond of weekenddeel, mocht daar behoefte aan zijn.

Bereikbaarheid jongerenwerker

Tot op 13 februari aanstaande ben ik op maandagen tussen 10.30 uur en 16.00 uur op het parochiecentrum aanwezig, om meer werk te maken van diaconaal jongerenwerk in de leeftijdscategorie van ongeveer 18 - 25 jaar. Voel je welkom om langs te komen. Wil je een afspraak met me maken (eventueel op een ander moment)?

Jack Steeghs (steeghsjack@gmail.com 06 - 26 98 94 11)

Een jaar na Serious Request

Vorig jaar waren veel mensen uit het kerkelijk landschap van Parkstad uit de Bijbel aan het lezen, er werd gegeten tijdens de solidariteitsmaaltijden, statiegeldflessen werden verzameld, mutsen gebreid, kookboeken verkocht, gestemd op de Serious Request top 10. Velen bezochten de Preek van de Leek en de pop-up kerk. Veel mensen hebben zich ingespannen voor Serious Request en met wat een resultaat. Er is in totaal meer dan 36.000 euro opgehaald voor het Rode Kruis. Een bedrag dat iedereen, deelnemers en organisatie, volledig heeft verrast.

Maar wat is er, behalve het goed bestede geld, nog meer gebeurd naar aanleiding van deze hele actie? Welke onverwachte neveneffecten waren er? Het grootste effect zit wel in kennismaking. Kennismaking tussen de ver-schillende geloofsgemeenschappen. Mensen hebben elkaar ontmoet in het actief bezig zijn met barmhartigheid door zijn/haar talent in te zetten.

Maar dat niet alleen, het idee van de pop-up kerk heeft een vervolg gekregen in Dronten. Het organiserend team van het project De Kerk Draait Door (DKDD), een religieuze variant op de bekende tv-show De Wereld Draait Door, heeft een aflevering van DKDD gedaan in de pop-up kerk in Heerlen. Het team van DKDD heeft het concept van de pop-up kerk geadopteerd en tijdens de Meerpaaldagen in Dronten in een leegstaande winkel ook een plek van bezinning, stilte en zingeving ingericht.

Verder heeft een groep uit Hoogeveen in september ook de recordpoging Bijbellezen gedaan. Daar was het een sponsoractie voor het Nederlands Bijbel Genootschap. In Hoogeveen wilden ze graag het record van Heerlen (iets meer dan 90 uur) verbreken. Ze hebben uiteindelijk 100 uur achter elkaar door gelezen.

En er is een groep uit de protestantse kerk in Heerlen door de pop-up kerk zo geïnspireerd dat ze onderzoeken of het mogelijk is om een permanente vorm van pionieren, een andere vorm van kerk zijn, in Parkstad te ontwikkelen. Zo terugkijkend op het project is er nog steeds grote tevredenheid over het verloop van de acties en het behaalde (financiële) resultaat. En zeker is de organisatie verrast door het effect dat het Serious Requestproject nog steeds heeft. Hartelijk dank voor alle steun en inzet op welke manier dan ook tijdens Serious Request 2015 in Heerlen.

Hanne-Maria Minderhoud

Op bezoek bij de paus

Paus Franciscus heeft zondag 13 november voor een kleine vierduizend daklozen, ex-daklozen en armen in de Sint-Pieter de zondagsmis gevierd. Het was de bekroning van een driedaagse pelgrimage die zij op uitnodiging van de paus hadden gemaakt.

"Met jullie aanwezigheid", zei de paus, "helpen jullie ons ons op Gods golflengte af te stemmen en dat in het blikveld te nemen, waarnaar Hij kijkt."

Ook zes mensen van Schoon GMS en Job-2-Do waren aanwezig. Het was een bijzondere, inspirerende reis. Samen met mensen uit Amsterdam en Eindhoven ging de groep met de bus naar Rome. Tijdens de reis kregen ze een goed contact met elkaar.

Ze namen deel aan een lichtjesprocessie, werden ontvangen door de paus en waren uiteraard aanwezig bij de mis in de Sint-Pieter. Eén deelnemer kreeg zelfs de gelegenheid de hand van de paus te schudden. Cassy Juhasz van Job-2-Do was erg onder de indruk: "dit is een paus met veel aandacht voor de mensen."

Hartverwarmende speeltuinactiviteit

We wisten vooraf niet zo goed wat we konden verwachten, maar de beloning op zaterdagmiddag 22 oktober blijkt groot: ruim 40 bewoners van het azc be-leven samen met buurtbewoners uit Heerlerbaan en parochianen van de An-dreas een fijne middag in speeltuin 't Baanrakkertje.

Met dank aan de goede medewerking van de speeltuin, het azc, Eline, Nan, Karin en natuurlijk de meewerkende jongeren. De optelsom van ouderen, jongeren, kinderen, meerdere culturen en een programma dat tegemoetkomt aan de basisbehoeften van ieder mens, staat kennelijk garant voor succes. Ik vond het zo aandoenlijk om de kinderen, die ik tijdens het vervoer van en naar het azc in de auto had, onvervalst Limburgs te horen praten!

Enkele reacties van meewerkende jongeren:

"Erg gezellig en goed weer!"

"Een hartverwarmende middag samenzijn met mensen uit het azc Heerlen, onder gezelschap van jong en oud, waarbij iedereen zich heeft vermaakt en waarbij iedereen oog had voor elkaar! Voor herhaling vatbaar!"

Wil jij over deze activiteit doorpraten?

Ik probeer zoveel mogelijk op maandagen tussen 10.30 uur en 16.00 uur op het parochiecentrum aanwezig te zijn, om meer werk te maken van diaco-naal jongerenwerk in de leeftijdscategorie van ongeveer 18 tot 25 jaar. Voel je welkom om langs te komen. Wil je een afspraak met me maken (eventu-eel op een ander moment)?

Jack Steeghs (steeghsjack@gmail.com 06-26989411)

Zo kan het ook...

Mobiliteit en gastvrijheid als mensenrecht voor een menselijker Europa

Twee Italiaanse burgemeesters, Leoluca Orlando uit Palermo, Sicilië, en Domenico Lucano uit Riace in Calabrië in de teen van de Italiaanse laars, ontvangen migranten en vluchtelingen met open armen, ondanks de armoede in hun regio's.

Een derde van Riaces achttienhonderd inwoners bestaat uit asielzoekers uit twintig landen, ze wonen in gewone huizen tussen andere inwoners, de opvang wordt geregeld door de dorpsbewoners zelf. 'Wij helpen de migranten en vangen hen op, en zij zorgen dat ons dorp weer opbloeit' zegt groenteverkoper Niciforo, 'dankzij de Afrikanen hebben wij weer werk.' De schipbreuk in 1998 met 218 gestrande Iraakse koerden veranderde het dorp blijvend. De hoofdonderwijzer en burgemeester hoorde over de ramp en regelden onderdak in het lokale klooster en in gastgezinnen. Dit werd het begin van de stichting Citta Futura ('de toekomstige stad') die hulp biedt aan vluchtelingen. Zesduizend asielzoekers werden er al gehuisvest tot aan de uitspraak. Om te voorkomen dat asielzoekers zonder inkomen zitten, heeft Lucano nepgeld laten drukken met beeltenissen van Gandhi, Nelson Mandela, bij wijze van tegoedbonnen. Het nepgeld kan alleen in Riace worden uitgegeven. Dankzij de migranten gaat het goed met Riace, ondanks dat er ook stemmen zijn die zeggen dat de armen Italianen geen extra steun krijgen.

(uit: wordt vervolgd, tijdschrift uitgegeven door Amnesty International, nov. 2016 p. 1821)

Burgemeester Orlando geeft nieuwkomers een burgerrechtencertificaat, hij is een man met een radicaal andere, interessante visie op de vluchtelingenkwestie, waarmee hij dwars ingaat tegen het Europese beleid. 'We leven in een tijd van globalisering,' zegt Orlando 'wat betekent dat, dat betekent mobiliteit. Met vrij verkeer van goederen, informatie, nieuws, geld. En de mensen dan?' Orlando strijdt voor mobiliteit als mensenrecht. In Tegenlicht van de VPRO laat Bregtje van der Haak zien ( 30-10 NPO 2) dat &ecuteén individu goed in staat is om iets te veranderen. Burgemeesters hebben de ruimte om dingen anders te doen: de burgemeester als nieuwe aangewezen autoriteit bij wereldproblemen. De natiestaat schiet tekort nu, ongeschikt voor de onderlinge verwevenheid die de huidige globalisering kenmerkt. De bestuurder, los van politieke ideologie handelt vanuit de praktijk, hij/zij zou wel eens de beste kennis en ervaring in huis kunnen hebben om de wereldproblemen aan te pakken. In september in Den Haag de eerste Burgemeesterstop, het eerste burgemeestersparlement (met Ahmed Aboutaleb ook). Orlando is de vierde keer herkozen tot burgemeester: 'het is belangrijker om het volk een stem te geven en antwoorden te vinden op de problemen dan om ons terug te trekken in onze privileges.' Hij vecht voor vrije verplaatsing van personen als mensenrecht

(uit: tijdschrift van de VPRO: Italiaanse lente)

Laudato Si' - een oproep van de paus, deel 9

Aan het begin van de industrialisatie waren er 1 miljard mensen op aarde die leefden in een beperkte welvaart. Nu zijn we met meer dan 7 miljard bewoners en is de welvaart in de wereld 80 keer zo groot geworden. De enorme productie en consumptie in de rijke landen heeft gevolgen voor onze aarde en alles wat daarop leeft. We zijn in de ban geraakt van steeds meer en steeds sneller. Het nuttigheidsdenken overheerst. Deze manier van kijken heeft geleid tot een wegwerpmaatschappij, tot overvloed in de rijke landen en schandalige tekorten in de arme landen. De klimaatverandering leidt tot stijging van het zeeniveau en een toename van extreme weersomstandigheden. Onze manier van leven is niet meer houdbaar en niet langer duurzaam. Dit vraagt om fundamentele veranderingen op wat goed leven is. Laudato Si' is een uitnodiging tot deze herbezinning om te komen tot een nieuwe vorm en inhoud van leven.

Kardinaal Turkson, de voorzitter van de Pauselijke Raad Gerechtigheid en Vrede, heeft naar aanleiding van de Wereldgebedsdag voor de Schepping aangespoord om de druk op te voeren zodat de internationale klimaatdoelstellingen worden gehaald. Hij roept op tot een boycot voor producten die schade toebrengen aan de aarde en aan de mens. De kardinaal herinnert ons eraan dat in Parijs werd afgesproken dat de opwarming van de aarde niet meer dan 2 graden mag bedragen. Bovendien moet er tegen 2070 een volledige overgang hebben plaatsgevonden van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Dat besef is helaas nog niet doorgedrongen tot bedrijven. Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om ervoor te zorgen dat die doelstellingen worden gerealiseerd. Turkson benadrukt de noodzaak van een diepgaande en concrete mentaliteitsverandering met betrekking tot ons milieubewustzijn.

In Laudato Si' onderstreept de paus het belang van kleine dagelijkse handelingen die ieder van ons kan doen in de eigen leefomgeving. Bijvoorbeeld bij de aankoop van kleding of voedsel. Bij alle aankopen moeten we ons afvragen of het product ecologisch verantwoord is. Is er sprake van kinderarbeid, uitbuiting of aantasting van het milieu? De paus noemt het da-den van liefde die onze eigen waardigheid tot uitdrukking brengen en diepgang aan ons leven geven. Scholen, gezinnen en geloofsgemeenschappen worden opgeroepen om de problemen bespreekbaar te maken.

In de Andreasparochie wordt die oproep serieus genomen en zijn we afgelopen jaar binnen de liturgie en in een aantal werkgroepen aan de slag gegaan met Laudato Si'. De onlangs gehouden bijeenkomst over Laudato Si' in onze parochie, die georganiseerd werd door De drie ringen heeft ons, en in het bijzonder mij, opnieuw duidelijk gemaakt hoe actueel de encycliek van de paus is. Laudato Si' gaat verder. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk.

Harry Kerckhoffs

Gebedsviering met Leger des Heils en ATD Vierde Wereld 16 oktober

We kunnen terugkijken op een bijzondere viering. Een viering met als thema Er is genoeg. De overweging van Afke den Hollander gaf ons duidelijk te verstaan dat er voldoende voedsel op onze wereld is, als er maar eerlijk gedeeld zou worden. Als er maar vertrouwen is dat er voor de dag van morgen ook genoeg is. Dat hebzucht nergens toe dient. Haar opsomming over hoe-veel eten er is per persoon per dag, ontlokte opmerkingen zoals: "waar laat je dat allemaal", "dat krijg ik niet op", "dat is wel veel".

Door de viering heen geweven was het 'verhaal van de soepsteen', over eer-lijk delen en het ondervinden dat er genoeg is voor iedereen, waardoor vreugde en verbondenheid de plaats inneemt van op zichzelf zijn en ikke, ikke, ikke. Wijze woorden gaven inzicht in hoe we allen iets kunnen doen om armoede ongedaan te maken. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, zoals de ander binnen laten in mijn binnenste kring van mijn leven omdat ik geïnte-resseerd ben in de ander, hem werkelijk willen ontmoeten. De klanken en de veelzeggende liederen van het korps van het Leger des Heils. Dit alles geeft hoop, hoop dat we met elkaar verandering kunnen bewerkstelligen. En er was een vredeswens die ons bewust maakt van 'ik ben omdat wij zijn', 'we zijn wie we zijn, doordat we worden gezien, erkend en gerespecteerd door andere mensen'. 'Ik zie je'. 'Hier ben ik'. Laten we elkaar blijven zien, blijven delen van zowel geestelijk als fysiek voedsel.

Marion Braad

Werelddag van verzet tegen armoede en uitsluiting 17 oktober 2016

Deze werelddag stond in het teken van ontmoeting en het delen van kennis en ervaringen. Ook op deze dag namen we tijd om elkaar te begroeten met de 'Ubuntugroet' en elkaar te ontmoeten. Ook hier werd het verhaal van de soepsteen verteld. De aanwezigen werden uitgenodigd om na te denken over wat zij zouden willen delen, welk steentje zij zouden willen bijdragen om Heerlen armoedevrij te maken.

Na de heerlijke soep, gemaakt door mensen van Radar, was het tijd voor de vijf sociale debatten die afzonderlijk en tegelijkertijd in kleine groepjes werden gehouden. Onder de aanwezigen was een mooie mix van mensen die in armoede leven, geïnteresseerden en beroepskrachten uit voornamelijk de hulp/dienstverlening. Men had een open houding en er was al vlug het vertrouwen om kennis en ervaringen te delen, want alles wat je deelde was goed, daar werd geen oordeel aan gekoppeld.

Tijdens de debatten werden knelpunten besproken, maar ook tips aangedragen voor verbeteringen en wat er zou moeten veranderen. Er was begrip voor elkaar, er was respect.

De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje en er werd nog nage-praat over hoe deze dag ervaren was. Iedereen was het er over eens dat dit een zinvolle, leerzame bijeenkomst was. Menigeen had er wat van opgestoken en meer inzicht gekregen in wat armoede met een mens doet. De verslagen van de debatten worden verwerkt tot een aanbevelingsnota, die nog dit jaar aangeboden wordt aan Peter van Zutphen, wethouder van sociale zaken en welzijn.

Ondanks zijn volgeplande agenda vond hij het toch belangrijk om even aanwezig te kunnen zijn. Hij gaf aan blij te zijn dat deze dag wederom werd georganiseerd om zo het armoedevraagstuk onder de aandacht te brengen, waarmee een beroep wordt gedaan op de samenleving, maar uiteraard ook op de overheid.

Geïnteresseerden kunnen de nota opvragen bij ATD Vierde Wereld Zuid-Limburg: zuid-limburg@atd-vierdewereld.nl.

Marion Braad

Een urnenpad bij inspirerende mensen rond de Andreaskerk

Op 10 juli werd het pad rond de Andreaskerk een urnenpad. Bijna veertig jaar na dato hebben we het plan van architect Laurens Bisscheroux opge-pakt om in het pad rond de kerk op marmeren tegels de namen van inspirerende mensen te graveren. Namen van zes mensen waarvoor we als gemeenschap samen hebben gekozen: drie zwarte en drie blanke, drie mannen en drie vrouwen. De namen en levensbeschrijvingen van deze mensen zijn te vinden op de pagina inspirerende personen.

Deze mensen zijn inspirerend omdat ze vooral een ding met elkaar gemeen hebben: wat hen in hun leven ook werd aangedaan, ze hebben nooit haat met haat beantwoord. Ze zijn door dik en dun achter hun keuze voor de liefde blijven staan.

Bij deze inspirerende mensen kunnen van nu af aan ook onze lieve doden een plek krijgen; de urn wordt in de aarde geplaatst met daarboven de naam, de geboorte- en sterfdatum op een marmeren tegel, vanuit het besef dat de doden bij de levenden horen. Door hen zijn wij, en wie wij zijn geven wij door. Is dat niet leven door de dood heen?

Eline Claassens

Vredesduif voor Eline Claassens

Op 24 september, tijdens de manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen, ontving Eline Claassens een houten vredesduif uit Bethlehem als bemoediging en teken van betrokkenheid.

Het Vredesplatform en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen reikten haar de vredesduif uit vanwege haar niet aflatende inzet om bruggen te slaan tussen mensen in diverse levensomstandigheden en van alle overtuigingen, als een net van vrede. Eline organiseert ontmoetingen tussen vluchtelingen en wijkbewoners, zij is lid van Heerlen Mondiaal en zet zich in voor een duurzame samenleving. Eline kreeg de houten vredesduif, die een symbool van hoop en vrede is, voor haar werk "als vredes-inspirerend mens", aldus Ans Houben van het missionair beraad.

De gastvrouwen van de Andreasparochie

Van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur staan de gastvrouwen voor u klaar met een kopje koffie of thee en een luisterend oor. U kunt bij ons terecht voor de gezelligheid, met vragen, met uw persoonlijke verhaal of voor het opgeven van een intentie. Wij vinden het fijn als u bij ons langs komt. Het team bestaat uit negen dames. Wij voelen ons nauw verbonden met de Andreasparochie en vinden het fijn om onderdeel te zijn van deze warme parochie en hier een steentje aan bij te dragen. Sinds enkele maanden is ons team versterkt met Conny Rutten en Mia Voigt; wij zijn blij met deze twee geweldige dames.

Ingezonden brief

Wij zijn blij dat vrouwen nu de mogelijkheid hebben om ook actief in de kerk te zijn en inbreng hebben in het beleid van de parochie. Dus niet alleen poetsen. Dat ze kunnen voorgaan in de woord- en communiedienst. Het wordt zeker door pastor Bles gestimuleerd. Wat zou de parochie zijn zonder de vrouwen? Dit zou in de hele katholieke kerk mogelijk moeten zijn.

De eerstevrijdagviering is voor ons waardevol om het contact en de saamhorigheid die we ervaren. De dienst geeft ons de mogelijkheid zelf ook onze eigen gedachten en gevoelens te kunnen zeggen. Het valt ons moeilijk om 'op de oude manier' te geloven en alles maar klakkeloos aan te nemen. Daarom willen we bij de Andreasparochie blijven horen, vanwege de mogelijkheid om onze mening en gedachten te uiten. En Harry Kerckhoffs, die altijd de eerstevrijdagviering leidt, geeft ons ook die mogelijkheid en laat ons altijd in onze waarde.

Wij hopen dat deze vorm van saamhorigheid lang blijft bestaan. We vinden het jammer dat niet veel meer mensen daaraan willen deelnemen.

Twee betrokken vrouwelijke parochianen, Thérèse Willems en Fenna Schoen

Ziekenzalving op 30 september

Op 30 september vond de jaarlijkse algemene ziekenzalving plaats. Voorafgaand aan de viering konden mensen een lichtje plaatsen bij de beeltenis van Moeder Aarde bij het altaar. De viering is ieder jaar weer een emotionele gebeurtenis, zowel voor de mensen die de zalving en handoplegging ontvangen, als voor hen die hun dat geven en degenen die de viering meebeleven. Je voelt de verbondenheid en de dankbaarheid na de vaak moeilijke stap om te besluiten tot de ziekenzalving.

De mensen hadden vooraf veel intenties aangereikt. Met het licht van de kaarsjes ontstaken we de paaskaars. Het thema van de viering was 'vertrouwen'. Wie kan of durft te vertrouwen, heeft het gemakkelijker. Je kunt de angst over de eindigheid, het gevoel dat je - terugkijkend - dingen misschien niet zo goed hebt gedaan, gemakkelijker delen en ervaren dat jij niet de enige bent die kan opzien tegen wat je in je leven kan overkomen. We sloten de viering af met de uitnodiging elkaar de hand op te leggen of te zegenen. De pastoraatsgroep ging hierin voor en dat maakte ook die stap gemakkelijker.

Ben Dassen zorgde met zijn fluit voor sfeervolle muziek. Er werd een mooie kaart met gedicht overhandigd. En natuurlijk was er na afloop koffie en thee met veel lekkers.

Met dank aan de leden van de pastoraatsgroep.

Eline Claassens

Op bezoek in het AZC op 30 augustus

Op deze mooie zomeravond bezochten zo'n 25 parochianen het asielzoekerscentrum Imstenrade. Na de verplichte registratie werden we in groepjes verdeeld over vijf appartementen, bij mensen afkomstig uit Syrië, Tsjaad, Eritrea en Sudan, die na vaak na lange omzwervingen in Nederland terecht zijn gekomen. We werden gastvrij ontvangen met eigengebakken taart, pannenkoeken met kip en kleine lekkernijen, in voor onze begrippen piepkleine kamers, maar zo werd gezegd: "Als je uit onveilige omstandigheden bent weggevlucht, dan is er niets belangrijkers dan dat je je veilig kunt voelen." Die boodschap kwam aan.

Daarna vormden we een grote kring op het grasveld en speelden spelletjes om elkaar op een ongedwongen manier beter te leren kennen. De avond werd afgesloten met samen dansen, en dat ging ook velen van ons onverwacht goed af!

Dit alles onder leiding van Jeffrey, in dienst bij het COA. Het is bijzonder om mee te maken hoe hij mensen bij elkaar brengt. Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt om elkaar te ontmoeten. Als u wilt, kunt u op een donder-dagochtend met Eline mee naar het AZC.

Impressie uit de verhalen van Jacq Zenden, Anneke Lustermans, Piet Trepels en Eline Claassens

Terugblik startzondag en vrijwilligersmiddag

Zondag 18 september vierden wij startzondag. We begonnen met een viering verzorgd door Nan Paffen en het koor Sound of Peace and Freedom. Het was tevens het begin van de Vredesweek. Na de overweging konden we aangeven hoe wij dachten de vrede in de wereld (een beetje) dichterbij te brengen. Verschillende mensen deelden dat met iedereen in de kerk. Bijzonder was ook de aanwezigheid van de directeur van Defence for Children in Sierra-Leone, met wie wordt samengewerkt in het Vastenactie-project voor Sierra-Leone.

Daarna was er koffie/thee met heel veel lekkers, door verschillende mensen gemaakt. Hierna konden we genieten van de muziek van Paul van Loo, die zich in de keuze van zijn liederen liet inspireren door de viering en de bezoekers uit Sierra-Leone. Menigeen pinkte hier een traantje bij weg, zo mooi was het.

Tot slot konden de vrijwilligers genieten van een barbecue, verzorgd door het SoPaF-koor. Dat lieten we ons goed smaken, in een heel gemoedelijke sfeer, en onder goede weersomstandigheden (een kort buitje daargelaten).

De vrijwilligers van onze parochie wordt elk jaar zo'n middag aangeboden, als dank voor alle werk dat zij het hele jaar door voor de parochie verzetten en als opsteker om er weer een jaar tegenaan te gaan. Bent u geen vrijwilliger en wilt u er volgend jaar ook bij zijn: wordt vrijwilliger! Want vele handen maken licht werk, en sommige vrijwilligers zien uit naar wat hulp. U kunt zich melden bij Eline Claassens of Karin van Doormaal (zie colofon voor gegevens).

Karin van Doormaal

Laudato Si' - een oproep van de paus, deel 8 - tijd voor de schepping

Laudato si' mi signore per sora nostra madre terra; Geloofd zijt Gij mijn Heer om onze zuster moeder aarde. Zo beginnen de zinnen in het Zonnelied van Franciscus van Assisi, die hij in zijn laatste levensdagen schreef. Een uitbundig lied waarin hij de schepping omarmt en waarin hij de zon en de maan, de dieren en planten zijn broeders en zusters noemt.

Laudato Si'. Zo begint ook de encycliek van paus Franciscus over 'de zorg voor het gemeenschappelijk huis, onze zuster en moeder, de aarde'. Een oproep om niet langer plunderend en egoëstisch met de aarde om te gaan. De paus wil dat we ons opnieuw gaan heroriënteren op de grote bijbelse waarden van eerbied, rechtvaardigheid, solidariteit en dankbaarheid.

De Wereldraad van Kerken stelde in 1997 voor om een scheppingsperiode in te stellen. Een periode die loopt van 1 september tot 4 oktober, de feestdag van Franciscus van Assisi, bedoeld om in die tijd extra aandacht te schenken aan de schepping en de bedreiging daarvan. Zo'n periode voor de schepping is niet nieuw. De joden vieren Rosj ha-Sjana, het joodse nieuwjaar, wat meestal valt tussen half september en begin oktober. Dan wordt de schepping van de wereld gevierd. En in de oosters-orthodoxe kerken is 1 september de start van het kerkelijk jaar. Dan begint een periode van versobering om stil te staan bij de schepping. In 1989 riep Patriarch Dimitrios 1 september uit tot de dag van gebed voor het milieu. In 2015 sloot paus Franciscus zich aan bij de orthodoxe kerk en riep 1 september ook voor de rooms-katholieke kerk uit tot jaarlijkse 'Wereldgebedsdag voor de Zorg voor de Schepping'.

De Solidaridadgroep wil zich bij deze traditie aansluiten en verzorgt in het weekend van 1 en 2 oktober een speciale gebedsdienst voor de schepping ter gelegenheid van de feestdag van Franciscus van Assisi. Een viering met als thema: 'Behoeders van de schepping'. Van harte uitgenodigd, namens de werkgroep Solidaridad.

Harry Kerckhoffs

Jack Steeghs, diaconaal jongerenwerk onderweg (5)

Kunnen we als 'Jongeren Andreasparochie Heerlerbaan' de energie van voor de zomer oppakken en verder brengen? Dat wordt de spannende vraag komend najaar. Een groep bijeen krijgen die bereid is zich in te zetten is één, nieuwe passende activiteiten en oog houden voor de langere termijn is twee... Omstreeks november 2016 komt een vervolg op de eerste zondagmiddag zoals die in juni plaatsvond tijdens Pinkpop. Die middag komt al aardig richting het einde van het project en zal daarom in het teken staan van het 'hoe verder?' Maar vooraf (en daarna) werk ik met de groep toe naar enkele nieuwe activiteiten.

Ben jij ongeveer 18 - 25 jaar en wil je meedoen? Welkom! De huidige groep is een mooi begin, maar voor de toekomst is versterking gewenst. Buiten de activiteiten om houden we contact via WhatsApp.

Ik probeer zoveel mogelijk op maandagen tussen 10.30 uur en 16.00 uur in het parochiecentrum aanwezig te zijn, om meer werk te maken van diaco-naal jongerenwerk in de leeftijdscategorie van ongeveer 18 - 25 jaar. Voel je welkom om langs te komen. Wil je een afspraak met me maken, eventueel op een ander moment?

Jack Steeghs (steeghsjack@gmail.com 06 - 26 98 94 11)

Dit project wordt gesubsidieerd door commissie PIN van de Nederlandse religieuzen, het Kansfonds en het Limburgs Diaconaal Fonds.

Diaconaal jongerenwerk onderweg: auto's wassen

Zaterdag 16 juli wassen we met zijn achten auto's voor het goede doel. Vooral auto's van parochianen nemen we goed onder handen. Zelfs de auto van de een week eerder geïnstalleerde deken Bouman krijgt een goede zomerbeurt. Al met al zijn we drie uur lang goed met elkaar bezig. Veel wachttijd voor de autobezitters is er niet en als die er is wacht er binnen in de huiskamer koffie en thee. En de opbrengst: € 285,=, bedoeld voor een Afghaans vluchtelingengezin.

Wordt volgend jaar ongetwijfeld vervolgd!

Jack Steeghs

Dit project wordt gesubsidieerd door commissie PIN van de Nederlandse religieuzen, het Kansfonds en het Limburgs Diaconaal Fonds

SchoonGMS maakt plein en oprit onkruidvrij

Dankzij de mensen van Schoon GMS zijn het plein en de oprit onkruidvrij. Er is hard gewerkt, en het resultaat mag er zijn! Bedankt daarvoor en graag tot een volgende keer.

Terugblik eerste communie en vormsel

De afgelopen twee maanden hebben we drie communievieringen en een vormselviering gehad, waarbij vooral het aantal communicanten voor onze parochie ongekend hoog was, nl. 32. Met drie mooie en speciale vieringen hebben de communicanten heel veel eigen inbreng gehad, waarbij we hopen dat zij later kunnen terugkijken op een mooie dag en ervan meenemen dat groeien in het leven betekent dat je ook mag groeien in geloof, en dat je in het leven gelukkig wordt als je ook anderen gelukkig maakt. De gezaaide mosterdzaadjes groeien al en zo kunnen kleine goede daden het begin zijn van een mooiere wereld voor iedereen.

Ook de 9 vormelingen kunnen terugkijken op een mooie viering, waarin vicaris Schnackers voorging en het heilig vormsel toediende. Bedankt iedereen, die op welke manier ook, meegewerkt heeft aan de voorbereiding en uitvoering van communie en vormsel.

Nan Paffen

Hans Bouman, de nieuwe pastoor-deken

Op 10 juli werd Hans Bouman geïnstalleerd als de nieuwe pastoor-deken van Heerlen. Hieronder stelt hij zich aan ons voor.

Hans Bouman werd op 28 september 1967 geboren in Zwolle, samen met zijn tweelingzus. Drie jaar later werd zijn broer Remco geboren in Zutphen, waar het gezin inmiddels naar toe was verhuisd. Daar groeide hij op, tot hij in 1985 naar Kerkrade verhuisde om op het Grootseminarie Rolduc zijn priesteropleiding te volgen.

In 1990 werd hij, nog net 22 jaar oud, diaken gewijd, waarna hij in Elsloo pastoor Creemers ging ondersteunen. Twee jaar later werd hij op 13 juni tot priester gewijd. Hij bleef als kapelaan werkzaam in Elsloo en Meers. In 1994 werd hij benoemd tot kapelaan in Venray. In 1998 kreeg hij zijn eerste pastoorsplaats in Landgraaf-Nieuwenhagerheide. Enkele jaren later werd hij tevens pastoor van de H. Familieparochie. In 2011 werd hij pastoor in Gennep. Om meer bagage te hebben voor de steeds complexere taken, volgde hij een opleiding managementwetenschappen aan de Open Universiteit. Daarbij liep hij ook stages bij een onderwijsadviesbureau en de politie Limburg-Zuid. In zijn Gennepse tijd startte hij een studie Theologie (Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met KU Leuven), die hij onlangs afrondde in de richting pastoraaltheologie/missiologie. Hij zegt daarover: "Ik vind het belangrijk dat je blijft leren in je leven, dat je nooit denkt dat je alles wel weet." Het valt hem op dat mensen de ander vaak in een hokje duwen. Ze vragen dan: "Ben je conservatief of modern?" Als ze dan horen over studies in Rolduc en Nijmegen, weten ze niet zo goed in welk hokje hij past… en dat vindt hij prima. Want, zo zegt hij, "we moeten de ander ontmoeten en leren kennen zoals hij of zij is, zoals God ons individueel kent en van ons houdt". Hij ziet zichzelf als een voorbijganger en als een instrument om geloofsge-meenschappen te versterken en parochianen te ondersteunen daarin hun ei-gen verantwoordelijkheid te nemen.

Deken Bouman dankt iedereen die op welke manier dan ook aan de voorbereidingen voor zijn installatie op 10 juli heeft meegewerkt, en iedereen die op welke manier dan ook heeft meegevierd, meegedaan, aanwezig was, felicitaties deed toekomen, of op welke manier dan ook verbonden was. Zijn contactgegevens zijn: hansjbouman@gmail.com of 045 - 571 36 82.

Het pastoraal team en het parochiebestuur hebben reeds met de nieuwe pastoor-deken kennis gemaakt. Wij heten hem van harte welkom en vertrouwen op een vruchtbare samenwerking.

Congolese priester die streed tegen misstanden in mijnindustrie vermoord

Bij het blad 'Her en Der' van het Afrika Europa Netwerk van de Konferentie Nederlandse Religieuzen stond het volgende commentaar. Daar kunnen wij ook wat mee.

Inzet voor de heelheid van de schepping en mensenrechten is momenteel misschien een van de gevaarlijkste activiteiten ter wereld. Deze 'Her en Der' opent met een bericht over de moord op de Congolese priester Assumptionist Vincent Machozi. Hij was de afgelopen jaren luis in de pels van de Congolese mijnindustrie. Afgelopen maand werd hij dood geschoten terwijl hij een retraite gaf in een plattelandsdorpje. Vanuit Zuid-Afrika kwam het bericht over de moord op anti-mining activist Sikhosiphi "Bazooka" Rhadebe, ook in maart. De litanie gaat door: in dezelfde maand werd in Guatemala Manfredo Méndez Barrios, een milieuactivist en gemeenschapsleider, dood geschoten. Berta Cáceres, een internationaal bekende leidster van de inheemse bevolking in Honduras en milieuactiviste, werd begin maart vermoord. En twee weken later trof hetzelfde lot haar collega Nelson Garcìa.

Wat kunnen wij doen? De Universiteit van Edinburgh heeft een belangrijke stap genomen om bedrijven die op een of andere manier betrokken zijn bij het geweld op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Bewust consumeren is een belangrijk instrument en als een grote speler zoals de University of Edinburgh dit instrument oppakt heeft dat echt impact.

Het bedrijfsleven is helaas maar al te vaak - ook al is dat via via - betrokken bij het geweld tegen inheemse bevolkingen en activisten die voor hun rechten opkomen. Het is daarom treurig dat ontwikkelingshulp in Nederland anno 2016 zo sterk gelieerd is aan handel. "Want handel is de motor van ontwikkeling", zo is de gedachte. Het tv-programma Zembla laat de schaduwzijden zien van dit beleid: http://zembla.vara.nl/seizoenen/2016/afleveringen/23-03-2016

Leesgroep

Een ongewoon gesprek met God

Neal Donald Walsch, de schrijver, worstelt met zijn leven en krijgt opeens antwoord van God. Op zijn vragen antwoordt God. Hij krijgt er soms ongelofelijk van langs. Het boek een ongewoon gesprek met God is een filosofisch boek met veel praktische kanten. Hoe kunnen we het leven benaderen? Dat we op deze aarde zijn om de dingen te ervaren. Wat is de betekenis van relaties? Mogen we genieten van sex? Het begrip ziel wordt uitgelegd. De oerknal theorie wordt met een zin op het scheppingsverhaal in de bijbel ge-legd. Het is een moeilijk en soms wel een schokkend boek. Tegelijkertijd wordt gezegd dat je bij je eigen huis van waarden moet blijven, maar als er een steen (waarde) niet goed is vervang hem door een nieuwe steen. Men-sen van de vorige leesgroep waren vaak blij dat ze meegedaan hadden, ondanks dat ze niet met alle uitspraken van het boek eens waren.

We lezen 10 bladzijden per keer (liefst 2 keer) en bespreken die in ongeveer een uur. Dat betekent dat we er ongeveer anderhalf jaar over doen eer we het boek uit hebben. Er is ook plaats voor persoonlijke ervaringen die in relatie staan met het boek.

De kosten zijn 󌍉 (tenzij het kerkbestuur anders beslist) voor koffie en verwarming. Het tijdstip wordt in onderling overleg vastgesteld. In september starten twee groepen. De opzet is om een groep te starten met Een ongewoon gesprek met God en een kleine groep die start met een Nieuw gesprek met God (tweede boek). De tweede groep krijgt een andere opzet waarbij de verantwoordelijkheid meer verdeeld wordt.

Inlichtingen bij Dolf Hutschemaekers

Tel 045 5425783 Email Neldolf@yahoo.com

Optreden Trio Vivente en MoKla Vocaal Ensemble

Zondag 3 juni traden Trio Vivente en MoKla Vocaal Ensemble op in de Andreaskerk.Voor een impressie van het concert kijk in het fotoarchief.

15 juni een ontmoeting met vluchtelingen in de Andreas

Jeffrey aktiviteitenbegeleider van het AZC-Imstenrade kwam met een achttal vluchtelingen met vier jonge kinderen uit Sudan, Iran, Syrië, Afghanistan, naar de Andreas. Een eerste ontmoeting nog voor enkele vluchtelingen en mensen van hier. Ja, wat vertel je dan? Hoe je heet, waar je vandaan komt, hoe lang je over de vlucht hebt gedaan, je ervaringen in het AZC, de eerste contacten met mensen van hier. Later, nadat het eerste ijs gebroken is, horen we het spel van de karat of karap (een snaarinstrument, de speler noemt zijn instrument zijn grote liefde) en we gaan in kleine groepjes uit elkaar en dan komen de verhalen echt los.

Een voorbeeld raakt me heel in het bijzonder: een vrouw uit Sudan, 27 jaar met drie kinderen, 8, 6 en 4 jaar, alleen en gevlucht, op een rubberbootje 11 dagen dobberend op zee. Alle papieren voor vertrek afgenomen, hier moest ze zien te bewijzen dat ze echt uit Sudan komt met een taaltoets. De kinderen zitten op de AZC-school, ze spreken al heel aardig Nederlands, de kinderen leren het moeder. De nachten, vertelde ze me, die zijn vreselijk, haar man in de gevangenis, ze heeft niets meer gehoord.Haar kinderen spelen als alle kinderen. Dat houdt haar overeind.

Het was een ontmoeting de 15de juni, niet vrijblijvend. We maken een nieuwe afspraak op 21 juli. We gaan voor elkaar hapjes maken, samen eten, eenvoudig, we hopen buiten op het pleintje en na de Ramadan op 21 juli van 18.00 - 20.00 uur. Van harte uitgenodigd en geef graag aan wat jullie zouden willen maken.

Eline Ckaassens

Laudato Si' - een oproep van de paus, deel 6

In de encycliek Laudato Si' roept paus Franciscus alle mensen van goede wil op om zorg te dragen voor de schepping en voor de armen. Daarvoor is een ecologische bekering nodig, een verandering van levensstijl, die gericht is op het behoud van de schepping en op het verbeteren van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare mensen op aarde.

Het is verheugend te merken dat op veel plekken in het land mensen aan de slag gaan met de encycliek Laudato Si'. Het is geen gemakkelijke opdracht waar wij voor staan. Daarom moeten we er ook samen, met ons allen aan werken. Samen de encycliek lezen en er over praten. Wat betekent dit voor ons en vooral wat gaan we er concreet aan doen?

Ter ondersteuning van deze opdracht heeft de KNR (Konferentie Nederland-se Religieuzen) een nieuwe website gelanceerd. De website www.laudato-si.nl wil mensen stimuleren en ondersteunen om met Laudato Si’ aan de slag te gaan. Op de site vind je werkmateriaal, achtergrondartikelen en in-formatie over activiteiten die worden georganiseerd rond de encycliek. De eerste staat er al op Een landelijke dag die gehouden werd op zaterdag 23 april in Bennekom. Op de site vind je ook de samenvatting van de toespraak van Herman Wijffels die hij gehouden heeft op die dag. Ik zou zeggen, laat je inspireren door deze nieuwe website.

Harry Kerckhoffs

Jack Steeghs, diaconaal jongerenwerk onderweg (2)

'Wat is er meer elementair dan voeten op aarde?', Rob Takens in de brochure 'Gabriël ontmoet Andreas', Sint Andreasparochie november 2015

Het valt me bij elk gesprek op: de warmte waarmee jongere en oudere betrokkenen bij de Andreasparochie vertellen van hun geloof en leven. Dit werd me nogmaals duidelijk in en na afloop van de viering die ik vorige maand bezocht. Ja dit is bijzonder én een goed vertrekpunt om toekomstgericht bezig te zijn. Ik ben nu ongeveer drie maanden voor een dag in de week aan de slag met diaconaal jongerenwerk (16-25 jaar). Ik heb van parochiebestuur en pastorale team de opdracht gekregen om in de geest van 'Gabriël ontmoet Andreas' het diaconale jongerenwerk van en met de wat oudere jongeren/jongvolwassenen meer gezicht en inhoud te geven.

Op het moment dat deze bijdrage in het parochieblad verschijnt is een eerste jongerenactiviteit gepland. Een soort van speelse inventarisatie van wat de jongeren wensen, met aanbod van wat er nog meer mogelijk is.

Deze eerste activiteit werken we met elkaar toe naar een keuze. Een leuk vervolg dat past bij de groep en de parochie en tegelijkertijd de omgeving op een wervende manier betrekt. Daar doen we het voor. Toch?

Jongeren die eerder mailing of een gesprek met mij hebben gehad krijgen automatisch een uitnodiging. Zit jij daar niet bij en wordt je interesse gewekt? Laat het me weten!

Bereikbaarheidsgegevens

Ik probeer zoveel mogelijk op maandagen tussen 10.30 uur en 16.00 uur op het parochiecentrum aanwezig te zijn. Voel je welkom om langs te komen. Wil je een afspraak met me maken (eventueel op een ander moment)?

steeghsjack@gmail.com 06-26989411

Tot ziens!

Jack Steeghs

Dit project wordt gesubsidieerd door commissie PIN van de Nederlandse religieuzen, het Kansfonds en het Limburgs Diaconaal Fonds

Laudato Si' - een oproep van de paus, deel 5

Zend Gij uw Geest, dan komt er weer leven, dan maakt Gij uw schepping weer nieuw.

Psalm 104 is een loflied op zowel de Schepper als de Schepping. In zijn encycliek Laudato Si’ roept paus Franciscus ons op om de aarde als een schepping te zien, die voortkomt uit Gods liefde. Elk wezen bezit zijn eigen goedheid en volkomenheid. Psalm 104 beschrijft heel mooi hoe al het leven op aarde met elkaar verbonden is. Tegelijkertijd zijn alle schepselen ook af-hankelijk van elkaar en afhankelijk van de niet levende natuur, die voorwaar-denscheppend is voor het leven. Denk maar aan water, aarde, lucht en licht. De psalm laat zien dat het Gods belangrijkste prioriteit is dat de hele schep-ping tot bloei komt. Wij mensen zijn maar een klein deel van het geheel. Maar we kunnen wel Gods aanwezigheid in de natuur ervaren. Soms heel vaag, soms ook overweldigend. Laten we daarom de tijd nemen om naar de vogels te luisteren en naar de bloemen te kijken om te genieten van alle schoonheid. En laat je steeds opnieuw verwonderen door deze rijkdom die ons geschonken wordt.

Harry Kerckhoffs

Inloopmiddag ontmoetingsgroep

Welkom elke donderdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur; de poort staat open, koffie en thee staan klaar. Enny, Eline, Thea, Ria of Marion van de ontmoetingsgroep ontvangen je graag in de koffiekamer. Iedereen is welkom, iedereen die het fijn vindt een ander te ontmoeten, tijd te nemen voor elkaar, elkaar beter te leren kennen. Ook om je hobby, je passie en je interesses te delen. Voor een luisterend oor, een zinvol gesprek. Of gewoon om er even uit te zijn, een praatje te maken, kopje koffie te drinken.

We hopen een echte gezellige ontmoetingshuiskamer te kunnen realiseren van waaruit initiatieven naar ieders zin gerealiseerd kunnen wor-den. Kom vrijblijvend eens binnenwandelen. Vind je het ongezellig om alleen te komen, neem dan gerust iemand mee. Tot donderdag?

Wil je zelf een initiatief ontplooien neem contact op met:

Enny Kerckhoffs, tel. 045 - 542 51 53 of e-mail: kerckhoffs69@hotmail.com,

Eline Claassens, tel. 045 - 571 84 67 of e-mail: elineclaassens@gmail.com

of een van de gastvrouwen: tel. 045 - 571 40 78.

Doorgeefkast

Een initiatief ontstaan vanuit de ontmoetingsgroep.

Het idee achter de doorgeefkast is dat mensen spullen in de kast zetten en er ook weer spulletjes uit kunnen halen. Je kunt ook een persoonlijke boodschap achterlaten.

 • Alle spullen zijn welkom, zolang ze in de doorgeefkast passen. Er mogen dus geen artikelen voor/naast/op de kast geplaatst worden.
 • Het voorwerp moet nog in goede staat zijn.
 • Voedingsmiddelen zijn niet toegestaan.
 • Ziet u iets moois, maar heeft u zelf geen voorwerp bij u? Alleen iets meenemen mag ook!

In de kast liggen kaartjes, hierop kunt u een boodschap achterlaten voor de volgende eigenaar.

Een voorbeeld: Je hebt een prachtig boek gelezen en nu staat het bij jou in de kast. Eigenlijk zou je willen dat meer mensen dit lezen. Je kunt dit boek naar de Andreasparochie brengen en in de doorgeefkast leggen. Vervolgens kan iemand anders die dit boek graag leest, het meenemen en daarna eventueel doorgeven aan iemand anders of terugleggen.

Een ander voorbeeld: zegeltjes die je gratis krijgt bij Jumbo, Albert Heijn, Plus of anderszins, die je zelf niet gebruikt, kun je in de kast leggen voor iemand die wel graag gebruik wil maken van die leuke actie, maar te weinig zegels heeft.

Je mag ook tijd aanbieden aan een ander om samen iets leuks te doen. Schrijf het op een kaartje en leg het in de kast. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de acties en de reacties.

Inloopmiddag voor vluchtelingen en mensen van Heerlerbaan

Maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in de koffiekamer van de Andreasparochie

Mensen op de vlucht. Dat doe je niet zomaar vluchten en alles achterlaten. Wat je ook niet zomaar doet is vluchtelingen die je ziet, aanspreken, of hen ontmoeten. Toch maakt een ontmoeting het allemaal anders, je gaat anders over elkaar denken, het voelt anders, je hebt niet meer zo snel een mening klaar. Een ontmoeting vraagt om meer van elkaar te willen weten, om respect en verantwoordelijkheid voor elkaar, te willen leren van elkaar en daar samen plezier aan beleven. Wij willen vluchtelingen en mensen uit de wijk een mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten, we zijn benieuwd wat er groeit uit die ontmoetingen ... voel u welkom, koffie en thee staat klaar, we luisteren graag naar uw ervaringen.

Petitie

Na de vredeswake op 4 maart stuurden wij aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie een oproep om een veilige en legale route naar Europa te openen voor vluchtelingen. Hier vindt u het antwoord van het ministerie.

Communie 2016

In februari hebben zich in een mooie presentatieviering de 32 communicantjes van dit jaar voorgesteld en sindsdien hangen hun foto' s in de kerk. Op het tafeltje dat in de kerk voor het altaar staat, kunt u zien waar de kinderen van de Windwijzer en de Tovercirkel op vrijdagmiddag steeds mee bezig zijn geweest. De kinderen van De Pyler werken samen met hun ouders aan het project Juul in de Wolken. Op 24 april is de grote dag voor de 12 communicanten van basisschool de Windwijzer, op 1 mei voor de 6 kinderen van SO De Pyler en op Hemelvaartsdag, 5 mei, is de communiedag voor 14 kinderen van OBS de Tovercirkel.

En dit zijn de namen van onze communicanten van 2016:

bs de Windwijzer op 24 april, 10.30 uur:

Julian Kohlen, Liv Winkens, Renske Fiddelaars, Danaé Körver, Luca Schoonbrood, Sean Gielkens, Mare Niels, Ruben Janssen, Filip Lux, Nina van Avermaete, Mila Quaden, Rilana Lahaije.

Op 1 mei, 13.00 uur van SO De Pyler:

Kyan Huntjens, Thijs Handels, Jamiro Haanraets, Finn Duijzings, Henrico Lenartowicz, Caine Bosch.

Op 5 mei, 10.30 uur van OBS de Tovercirkel:

Naomi Offergeld, Yurian Bruijenberg, Finn Bierman, Jason Bacchus, Dimitri Langen, Daan Ozek, Pepijn Otten, Lynn Meys, Ahinoa Linssen, Julia Weyts, Merijn Weyts, Shanaya Hendrix, Frederike Schings, Yanniek Linders.

Wij hopen dat deze kinderen een beetje hebben aangevoeld wat het gebaar van breken en delen ook in onze tijd nog betekenen kan: in de voetstappen van Jezus meewerken aan een mooiere wereld.

Voor alle communicanten en hun ouders en familieleden: van harte proficiat en een heel mooie dag!

Paaspelgrimage Paasnacht 2016

Met een kleine groep, gewapend met een lantaarn en een brandende kaars, liepen we langs kerken en kapellen met telkens een korte meditatie, het licht van de paasochtend tegemoet. Een aangename temperatuur met daarbij thee/koffie in de Tempspleinkerk, met wijn, eieren en stokbrood in de Barbarakerk in de Kakert ontvangen door de zichtbaar ontroerde koster die vertelde dat 'zijn' nu drie jaar slapende kerk met ons bezoek voor even ontwaakte,daarna een hartelijke ontvangst in de Ark met groentesoep. Bij het kruis bij kasteel Strijthagen een stop in de regen, even maar; wat is dat mooi zo'n beeltenis bij het ochtendgloren. In de verte zagen we al de lichten in de Andreaskerk, waar Linda Flekken voorging in het afsluitende ochtendgebed en waar ons een rijk en gezellig ontbijt wachtte dat door Pierre en Linda was voorbereid. Dan is het echt Pasen.

Eline Claassens

De zondag van de Vastenaktie

Op zondag 6 maart werd er veel aandacht besteed aan de Vastenactie. De liturgie werd vooral opgebouwd rond het evangelie over de verloren zoon: de barmhartigheid van de vader voor zijn verloren gewaande zoon en het gesprek met de oudste zoon om die handelswijze uit te leggen: je hebt altijd al alles wat van mij is. Daar gaat het in de vastenactie eigenlijk ook over: het is niet alleen barmhartigheid verlenen aan mensen in Sierra Leone, maar ook om de gedachte dat wij altijd al zo veel hebben.

Na de dienst werd tijdens het koffie/theedrinken een powerpointpresentatie vertoond, waarin kinderen die deelnemen aan ons project voor Defence for Children in Kabala, aan het woord kwamen. Hun stem klinkt en wordt gehoord op scholen en bij de overheid. Dat is het doel van dit project: kinderen mondig en weerbaar maken, zodat ze in de toekomst dit land weer samen kunnen opbouwen. Daarna was er een quiz met wetenswaardigheden over Sierra Leone, die zelfs voor ingewijden nog moeilijk genoeg bleek te zijn.

Uiteindelijk werd er flink 'gedjembéd'; het was een lust voor het oor.

We kunnen terugzien op een mooie morgen. De bijdragen tot half maart bedroegen in totaal 1.752,50 euro. Als u wilt kunt u nog steeds een bijdrage storten: NL97 ABNA 0514602341.

Kijk hier voor een filmpje. Voor foto's kijk in het fotoarchief. De overweging is hier te vinden. Wilt u meer weten, bezoek dan onze website: www.taiama-andreas.org.

Gard Verstegen

Paasviering kinderen De Windwijzer, Witte Donderdag

Afgelopen donderdag, op Witte donderdag, waren de kinderen van Bs De Windwijzer in de Andreaskerk. In twee vieringen werd het verhaal van de Goede Week verteld en gespeeld. In de hoogste groepen werd de Kruisweg van de Heer verteld en getoond. Kijk in het fotoarchief voor meer foto's.

Kinderen maken een palmpaasstok

Donderdag 17 maart maakten de kinderen een palmpaasstok.Tijdens de viering op Palmzondag werden de palmpaasstokken gezegend. Kijk in het fotoarchief voor meer foto's.

Jack Steeghs, diaconaal jongerenwerk onderweg (1)

'Wat is er meer elementair dan voeten op aarde?', Rob Takens in de brochure Gabriël ontmoet Andreas, Sint Andreasparochie november 2015

Na het kennismakingsartikel in het vorige parochieblad is dit een eerste van wat een maandelijkse bijdrage mag worden. Ik ben nu ongeveer een maand voor een dag in de week aan de slag met diaconaal jongerenwerk (16-25 jaar). En het lijkt mij waardevol om in het parochieblad regelmatig van me te laten horen. En misschien geef ik jou aanleiding om een reactie te geven… Of je nu jongere, ouder of gewoon geïnteresseerde bent, voel je vooral aan-gesproken. Kijk maar.

Betrokkenheid doorgeven vraagt meer dan het gewone

Ik heb inmiddels meerdere jongeren en parochievrijwilligers gesproken. Ik proef betrokkenheid. Betrokkenheid = Kansen! Hoe eenvoudig dit ook klinkt, kennelijk is het in onze tijd van leven niet zo gemakkelijk (meer) om elkaar te blijven bezielen. Hoe blijf je verbonden met de geloofstraditie die je dier-baar is en ga je tegelijkertijd nieuwe wegen verkennen? Daarom heeft de Andreasparochie een ambitieus beleidsplan geschreven, waarin het omzien naar elkaar als belangrijkste opdracht staat geformuleerd (http://www.sintandreas.nl/plan.html). En nu heb ik het voorrecht dat ik, wat betreft het jongerendeel, hieraan mag werken.

De weg die ik voor me zie

Na een serie kennismakingsgesprekken werk ik toe naar activiteiten. Omdat ik op andere werkplekken heb gezien dat mensen ongelofelijk veel van el-kaar kunnen leren. En het is nog leuk ook. Wil jij iets betekenen in bijeen-komsten van en voor jongeren, of in de voorbereiding, laat het me weten!

Bereikbaarheidsgegevens

Ik probeer zoveel mogelijk op maandagen tussen 10.30 uur en 16.00 uur op het parochiecentrum aanwezig te zijn. Voel je welkom om langs te komen. Wil je een afspraak met me maken (eventueel op een ander moment)? Dan kan ook. Tot ziens!

Jack Steeghs

steeghsjack@gmail.com

06 - 26 98 94 11

Mijn eerste kennismaking met Laudato Si'

Laudato Si' is het boek dat paus Franciscus heeft geschreven, waarin hij zich zorgen maakt en zich richt tot alle mensen van de hele wereld! Het is een indringende boodschap aan ons allemaal, om aandacht te hebben voor de verantwoordelijkheid die ieder mens heeft ten aanzien van de zorg voor de aarde, haar bewoners en de hele schepping!

Na de inleiding wordt het boek verdeeld in zes hoofdstukken, waarin veel problemen en zorgen besproken worden, die door het menselijk handelen zijn ontstaan. Soms is het taalgebruik heel helder en duidelijk, maar diverse keren moest ik wel twee of drie keer nogmaals langzaam lezen om de kern en de materie te begrijpen.

Met een kleine groep zijn we samen gekomen om Laudato Si' te bespreken. Harry Kerckhoffs heeft de leiding; hij heeft een kleine samenvatting gemaakt en zich verdiept in deze materie.

Het boek vraagt veel aandacht en inzet van jezelf. Samen praten over moei-lijke vraagstukken en zoeken naar eventuele verbeteringen is spannend en werkt verhelderend. De eerste bijeenkomst was voor mij hartverwarmend. Er volgen nog twee bijeenkomsten: 8 april en 13 mei om 10.30 uur. Eventueel wordt dit avontuur verlengd.

Riet Broekaart

Parochiedag 12 maart 2016

Zo'n 30 personen kwamen bijeen om mee te praten over de toekomst van de Andreasparochie. De sfeer was enthousiast, geanimeerd en betrokken. In de ochtend werd vooral het woord gegeven aan de zes werkgroepen, die in november 2014 (onze eerste parochiedag) werden opgericht en die in het afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt hebben: de werkgroepen PR, financiën, jongeren, kerk & kunst, zorg (nu ontmoetingsgroep geheten) en columbarium. Alle verslagen zijn te vinden op de website

Na deze inbreng uit de werkgroepen en het levendige meedenken van ieder daarop, bracht het parochiebestuur nog een aantal zaken onder de aandacht. Allereerst een groot compliment aan alle werkers uit de werkgroepen voor hun inzet. De aanleiding voor het ontstaan van al deze groepen - het dekenaal kerkenplan met daarin een aankondiging van een mogelijke sluiting van de parochie - heeft veel goeds gebracht, zoals we vandaag konden horen, ook saamhorigheid en betrokkenheid.

Verder werd een dringende oproep gedaan om het parochiebestuur te versterken; met name een penningmeester is dringend nodig, en een secreta-ris, maar ook bestuursleden in het algemeen zijn erg welkom. Er wordt be-roep op ons gedaan om mee te zoeken, want een sterk bestuur is belangrijk. Over de nieuwe deken: pastoor Hans Bouman komt op 1 april kennis maken met parochiebestuur en pastoraal team. Ook onze plek in de federatie van kerken van Heerlen-Zuid komt dan aan de orde. We gaan de toekomst hoopvol tegemoet.

Na de lunchpauze, voortreffelijk voorbereid door Conny en Mia, maakten we de overstap naar de toekomst. In kleine groepjes gingen we brainstormen hoe we een volgende stap kunnen maken naar een goede toekomst voor onze Andreas. Dit leverde een levendige en betrokken discussie op. Op flaps werden ideeën verzameld en vervolgens geprioriteerd. Unaniem werd onderschreven dat we moeten inzetten op 'verdiepen' en niet weer nieuwe activiteiten. Enkele belangrijke ideeën, die de meeste 'punten' kregen, zijn:

 • inloopmiddagen voor meer interactie; breed ingevuld;
 • vrijwilligersdag voor iedereen;
 • muziek als verbindingselement tussen mensen (ouderen; jongeren); ook muziekinstrumenten. (zanguurtje; viering door/voor jongeren met eigen muziek);
 • activiteiten van buiten naar binnen brengen;
 • delen van ons kerkgebouw met andere kerken.

Daarmee sloten we deze zeer inspirerende parochiedag af, met dank aan allen die deze dag meegedacht en meegewerkt hebben.

Voor de rapportages van de groepen en het parochiebestuur kijk hier.

Voor foto's kijk in het fotoarchief.

Nan Paffen

Inloopmiddag voor vluchtelingen en mensen van Heerlerbaan

Maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in de koffiekamer van de Andreasparochie

Mensen op de vlucht. Dat doe je niet zomaar vluchten en alles achterlaten. Wat je ook niet zomaar doet is vluchtelingen die je ziet, aanspreken, of hen ontmoeten. Toch maakt een ontmoeting het allemaal anders, je gaat anders over elkaar denken, het voelt anders, je hebt niet meer zo snel een mening klaar. Een ontmoeting vraagt om meer van elkaar te willen weten, om respect en verantwoordelijkheid voor elkaar, te willen leren van elkaar en daar samen plezier aan beleven. Wij willen vluchtelingen en mensen uit de wijk een mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten, we zijn benieuwd wat er groeit uit die ontmoetingen ... voel u welkom, koffie en thee staat klaar, we luisteren graag naar uw ervaringen.

Ontmoetingsgroep

Welkom elke donderdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur, de poort staat open, de koffie en thee staan klaar. Enny, Eline, Thea, Ria of Marion van de ontmoetingsgroep ontvangt u/je graag in de koffiekamer. Iedereen is welkom, iedereen die het fijn vindt een ander te ontmoeten, tijd te nemen voor elkaar, elkaar beter te leren kennen. Ook om je hobby, je passie en je interesses te delen. Voor een luisterend oor, een zinvol gesprek. Of gewoon om er even uit te zijn, een praatje te maken, kopje koffie te drinken.

We hopen met u/jou een echte gezellige ontmoetingshuiskamer te kunnen realiseren van waaruit allerlei initiatieven gerealiseerd kunnen worden. Kom vrijblijvend eens binnenwandelen. Vind je het ongezellig om alleen te komen, neem dan gerust iemand mee.

Tot donderdag?

Wil je zelf een initiatief ontplooien neem contact op met:

Enny Kerckhoffs, tel. 045 - 542 51 53 of e-mail: kerckhoffs69@hotmail.com,

Eline Claassens, tel. 045 - 571 84 67 of e-mail: elineclaassens@gmail.com

of een van de gastvrouwen: tel. 045 - 571 40 78.

Laudato Si' - een oproep van de paus, deel 4

In zijn encycliek Laudato Si' wordt ieder mens van goede wil uitgenodigd om zorg te dragen voor ons gezamenlijk huis, onze Zuster Moeder Aarde. Zuster omdat zij net als wij geschapen is en het schepsel zijn met ons deelt. Moeder omdat zij al het leven, in ons en om ons heen heeft mogelijk gemaakt en geboren heeft doen worden. Deze zuster huilt omdat het natuurlijk leefmilieu ernstig beschadigd wordt door ons onverantwoord gebruik en misbruik van de goederen die God in haar heeft gelegd. Met name christenen hebben de opdracht, voelen het als een plicht om zorg te dragen voor de natuur en de meest zwakke broeders en zusters. De rijkdom van de christelijke spiritualiteit kan hieraan een bijdrage leveren. Wat het Evangelie ons leert heeft gevolgen voor onze wijze van denken, voelen en leven. Het gaat daarbij met name om onze innerlijke houding. Wij moeten opnieuw voelen dat wij elkaar nodig hebben, dat wij een verantwoordelijkheid hebben tegenover de andere en de wereld. "Van God is de aarde en die haar bewonen" ( Psalm 24). De aarde is niet van ons, de aarde is ons gegeven. En dat betekent dat alle grond heilige grond is, elk schepsel heilig schepsel is en elk brood heilig brood is. Harry Mulisch schreef jaren geleden het boek De ontdekking van de Hemel. Samen zouden we het boek kunnen gaan schrijven over De ontdekking van de Aarde.

Harry Kerckhoffs

Start vastenactie Andreasparochie

Met de viering van zondag 6 maart begon de vastenactie van de Andreasparochie. Het koor Sound of Peace and Freedom zong. Tijdens de viering vertelde Gard Verstegen over het project in Sierra Leone. De kinderen van de kindernevendienst lieten zien wat het verhaal van de verloren zoon voor ons betekent. Na de viering was er koffie en soep. Marie José Brounen liet met dia's en filmpjes zien hoe belangrijk het project is voor jongeren in Sierra Leone. Kelly Fofana Fofanah leerde ons de djembé bespelen en Jacques Zenden was quizmaster in een aflevering van 2 voor 12 over Sierra Leone.

Kijk hier voor een filmpje. Voor foto's kijk in het fotoarchief. Nu ook met foto's van de kindernevendienst. De overweging is hier te vinden.

Even voorstellen: Jack Steeghs

Ik heb gereageerd op een oproep van de Sint Andreasparochie: een advertentie waarin gezocht werd naar een parochieel opbouwwerker, om het plaatselijke diaconaal jongerenwerk (16 - 25 jaar) meer gezicht te geven. Nou, hier ben ik!

Ik ben zelfstandig coach/diaconaal werker en daarnaast actief op het platteland met Boerenpastoraat. Privé woon ik met mijn vrouw en 5 kinderen in Zaltbommel. Ik heb mijn jarenlange ervaring met diaconaal jongerenwerk opgedaan in het aartsbisdom Utrecht (wie meer over mij wil lezen, kijk op http://vroedman.nl) Sinds half februari ben ik aan de slag. Om jou te laten proeven van mijn drijfveer maak ik een korte sprong in de tijd, keer ik terug naar begin jaren '90.

Ik had destijds, als twintiger, behoefte om meer met mijn geloof te doen en meer met de geloofsgemeenschap waartoe ik behoorde. Maar hoe? Ik liep er tegenaan dat mijn toenmalige parochie in Brabant buiten de wekelijkse vieringen, uitvaarten, sacramenten en sacramentenvoorbereiding niets met of voor jongeren deed. Geen onwil. Het kwam er eenvoudig niet van. Totdat er ineens een stagiaire van het UTP in Heerlen kwam. Er volgde een seizoen boordevol jongerenwerk, met allerlei initiatieven: ik hield interviews met de generatie tieners uit die tijd, er was een optreden op de regionale radio, een zondagmiddag met buurparochies, een spirituele goede vrijdagwandeling en nog veel meer.

Waarom zeg ik dit? Omdat het doorgeven van een geloofstraditie, van de ene op de andere generatie, niet vanzelf gaat. Er zijn goede voorbeelden nodig. Er zijn verbindingen nodig. Er zijn impulsen nodig. Die impuls kreeg ik destijds. Voor mij later een van de redenen om theologie te gaan studeren.

Interesse in diaconaal jongerenwerk? Ik zoek jou!

Ik spreek graag mensen in de parochie die iets willen betekenen voor diaconaal jongerenwerk: jongere en oudere mensen. Ik hoor graag van jou, want ik kan dit 'project' beslist niet alleen van de grond krijgen. Project wil zeggen dat ik tijdelijk met jullie optrek, met de inzet om met elkaar een soort van diaconale jongerenbeweging op gang te brengen. Hoe die eruit gaat zien is wat mij betreft een ontdekkingstocht met elkaar. Dat geldt ook voor de tijd die nodig is. Vooralsnog ga ik ongeveer een jaar voor 8 uur per week aan de slag.

Bereikbaarheidsgegevens

Ik probeer zoveel mogelijk op maandagen tussen 10.30 uur en 16.00 uur op het parochiecentrum aanwezig te zijn. Voel je welkom om langs te komen. Wil je een afspraak met me maken (eventueel op een ander moment)? steeghsjack@gmail.com 06-26989411

Tot ziens!

Jack Steeghs

Laudato Si' - een oproep van de paus, deel 3

In de Encycliek Laudato Si' wijst paus Franciscus ons op een van de belangrijkste problemen van onze tijd: de klimaatverandering en de daarmee samenhangende gevolgen voor de aarde en haar bewoners, met name voor de in de steek gelaten mensen van de wereld.

De paus wijst met name op de gevaarlijke ontwikkeling dat zoveel (economische) macht bij een klein deel van de mensheid ligt die de natuur behandelt als een oneindige en goedkope bron van grondstoffen. Dit leidt tot een buitensporige en verkwistende levensstijl van mensen die tegelijkertijd geen oog hebben voor de levensnoden van de armen. Het voorbeeld van Franciscus van Assisi volgend stelt de paus ons een andere kijk op de schepping voor en een spiritualiteit van eenvoud die zijn vreugde vindt in de kleine dingen des levens. Het is belangrijk dat we met aandacht omgaan met onze leefomgeving. Het heeft meer te maken met onze innerlijke houding, dan met een uiterlijk effect. Doe dingen omdat ze op zich goed zijn, niet omdat je er effect van verwacht. Zoals de boer die op de dag dat hij van zijn land wordt afgezet nog een fruitboom plant. Zo'n inzicht komt uit een andere laag van ons bestaan dan die van het nut, het geld en de macht. We leven in een wereld waarin we keuzes kunnen maken, keuzes die goed zijn voor ons, voor de gemeenschap van de mensen en goed voor de aarde.

Met name in onze directe leefomgeving is er voldoende te doen. In deze 40-dagentijd heb ik verschillende verhalen gehoord van mensen uit onze parochie die gehoor gaven aan de oproep van de paus. Een voorbeeld hiervan is het bewust kiezen voor twee vleesloze dagen. Door minder vlees te eten, verminderen we de uitstoot van CO2 en blijft er meer voedsel over voor de mensen die honger hebben in de wereld. Onlangs stond in dagblad Trouw: Het is de hoogste tijd om te 'ontspullen'. Hierin werd beschreven dat te veel spullen bezitten schadelijk is voor de gezondheid. Of anders gezegd met de woorden van Paus Franciscus: minder consumeren maakt gelukkiger. Het gaat in ons leven niet zozeer om het (steeds meer) hebben van spullen, maar om de beleving, de ervaring en het doen. Soberheid als levenskeuze werkt bevrijdend en is ook nog eens goed voor het milieu.

Harry Kerckhoffs

Sound of Peace and Freedom

Koor en orkest bestaan dit jaar 45 jaar

Om deze mijlpaal te verlengen zijn we op zoek naar zangers en zangeressen. Het koor zoekt nieuwe leden. Wij repeteren wekelijks op vrijdag van 19:45 uur tot 21:00 uur. Daarna is er gezellig samen zijn. Het koor staat onder leiding van Jacques Zenden uit Landgraaf.

Kom gewoon vrijblijvend eens een kijkje nemen op onze repetitie avond. U bent van harte welkom.

R.K. Parochie St. Andreas, Palestinastraat 326, 6418 HP Heerlen

Telefoon info: Anja Verboeket 045 5331771 of
Marie Jose Gulpen 045 5444887

Of je het samen doet of in je eentje, toonvast of vals: Zingen is gezond. Het is goed voor je longen, hart en humeur. Geen wonder dat steeds meer mensen het doen. Dus waar wacht je op?

Bekijk affiche

Doorgeefkast

Een initiatief ontstaan vanuit de ontmoetingsgroep.

Het idee achter de doorgeefkast is dat mensen spullen in de kast zetten en er ook weer spulletjes uit kunnen halen. Je kunt ook een persoonlijke boodschap achterlaten.

 • Alle spullen zijn welkom, zolang ze in de doorgeefkast passen. Er mogen dus geen artikelen voor/naast/op de kast geplaatst worden.
 • Het voorwerp moet nog in goede staat zijn.
 • Voedingsmiddelen zijn niet toegestaan.
 • Ziet u iets moois, maar heeft u zelf geen voorwerp bij u? Alleen iets meenemen mag ook!

In de kast liggen kaartjes, hierop kunt u een boodschap achterlaten voor de volgende eigenaar.

Een voorbeeld: Je hebt een prachtig boek gelezen en nu staat het bij jou in de kast. Eigenlijk zou je willen dat meer mensen dit lezen. Je kunt dit boek naar de Andreasparochie brengen en in de doorgeefkast leggen. Vervolgens kan iemand anders die dit boek graag leest, het meenemen en daarna eventueel doorgeven aan iemand anders of terugleggen.

Een ander voorbeeld: zegeltjes die je gratis krijgt bij Jumbo, Albert Heijn, Plus of anderszins, die je zelf niet gebruikt, kun je in de kast leggen voor iemand die wel graag gebruik wil maken van die leuke actie, maar te weinig zegels heeft.

Je mag ook tijd aanbieden aan een ander om samen iets leuks te doen. Schrijf het op een kaartje en leg het in de kast. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de acties en de reacties.

Uitslag verkiezing inspirerende personen

Zoals in voorgaande parochiebladen al bekendgemaakt wil de Andreasparochie een columbarium inrichten buiten het kerkgebouw. Om het gebouw heen loopt een pad. Tussen kerk en pad is er voldoende ruimte voor een columbarium.

We hebben inmiddels - hoewel nog officieus - te horen gekregen dat de gemeente ingestemd heeft met de inrichting van een columbarium. Verheugend nieuws! Onze eerste stap is nu om op het genoemde pad tegels te leggen met de namen erop van inspirerende personen/heiligen, drie vrouwelijke en drie mannelijke.

Welke namen? Daarvoor hebben we in december en januari aan alle parochianen en trouwe bezoekers van buiten de parochie de keuze laten maken via een 'stembiljet'. Van die mogelijkheid hebben 79 mensen gebruik gemaakt. Dat heeft geleid tot de volgende uitslag:

Mannen: Nelson Mandela, Joseph Savelberg en Maarten Luther King

Vrouwen: Florence Nightingale, Rosa Parks en Etty Hillesum

Mooie en aansprekende namen. De volledige uitslag kunt u hier bekijken. In de komende parochiebladen zal ik iets meer schrijven over hun leven en waarom zij zo inspirerend zijn voor ons.

Mensen die dat willen, kunnen ervoor kiezen om de urn na hun overlijden in de buurt van een van deze inspirerende mensen te laten plaatsen.

Jacq. Zenden (namens de werkgroep columbarium)

Andreasparochie Palestinastraat 326 Heerlerbaan Heerlen