Kerkgebouw

← terug

Architect Laurens Bisscheroux heeft de kerk ontworpen. De ijzeren deuren van 5,5 meter hoog, laten twee voeten zien, een naar boven en een naar beneden. De deur verbindt niet alleen binnen en buiten maar ook "boven"en "beneden": ze gaat open voor doopvieringen en uitvaarten! De kubusvormige betonnen binnenruimte biedt plaats aan 250 gelovigen. Opvallend is de doopvont: een vijver die voor eenkwart in de kerk ligt en voor driekwart daarbuiten.

Het meest bekend is de kerk als "de ondergrondse kerk". De architect heeft over de helft van de kerk een heuvel aangebracht. Het is een knipoog naar het begrip "underground church" en het mijnwerkersverleden van Limburg. Een slanke witte zuil rijst als een naald omhoog. Ze stelt de verrezene voor.

In de ronde buis aan de rechterkant ligt het beeld moeder en kind. Het is zowel van buiten als van binnen te bezichtigen. De Maastrichtse beeldhouwer Rob Takens heeft het -evenals de deuren- gemaakt.

Meer informatie

Op de website kerkgebouwen-in-limburg.nl is een goede beschrijving van het gebouw te vinden.

In 2013 maakte Gio Bouwens een reportage over de Andreaskerk.

April 2015 schreef Ton van Mastrigt een verhaal over de Andreaskerk en haar architect Laurens Bisscheroux. Het is te vinden op de website HeerlenVertelt.

`

Andreasparochie Palestinastraat 326 Heerlerbaan Heerlen