Nieuws

← terug

Expositie Sandra Hendriks 11 oktober - 28 november

Sandra Hendriks vertelt: "Tekenen en schilderen is altijd mijn passie geweest. Na een lange stilte was het Bart Vreuls die mij weer aanmoedigde mijn passie opnieuw te omarmen. Het heeft desondanks nog even geduurd maar de schildersezel die hij in de kamer had gezet, lonkte zodanig dat ik er niet meer omheen kon. Sindsdien is het hek van de dam ..."

Voor haar tekeningen en schilderijen gebruikt Sandra verschillende materialen. Op dit moment werkt zij vooral met acryl op doek. Omdat ze vanuit haar intuïtie werkt, varieert haar werk in stijl en zijn haar schilderijen vaak zeer kleurrijk en krachtig. Leuk als u eens een kijkje komt nemen bij de expositie in de Andreaskerk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bartvreuls@live.nl.

Soep met inhoud

Elke derde donderdag van de maand biedt de Andreaskerk parochianen en wijkbewoners de gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop soep.

Hier kunt u er even een uurtje tussen uit zijn en mensen uit de wijk bij een gezellig samenzijn wat beter leren kennen. Tijdens de soep wordt er over van alles gesproken wat mensen op dat moment interesseert - van wat er in de buurt gebeurt tot en met de grote wereldpolitiek. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen en mee te eten en mee te praten.

Voor de soep vragen wij een bijdrage van 50 cent. U kunt u telefonisch aanmelden bij de gastvrouwen (045 541 33 81). Maar u mag ook aanschuiven zonder u van te voren te hebben opgegeven.

Plaats van samenkomst: Sint Andreasparochie, Palestinastraat 326.

Filmavonden Josephkerk

Op de tweede maandag van de maand wordt in de ontmoetingsruimte van de St. Josephkerk een filmavond georganiseerd. De avonden starten om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) met een korte inleiding door kapelaan Rick Blom. Eventueel kan er na de film even nagepraat worden.

De cyclus start op 8 oktober met de film Thérèse, over het leven van Theresia van Lisieux. Daarna volgt The good pope over het leven van paus Johannes XXIII in twee delen: op 12 november en 10 december.

Zondag 14 oktober 2018: wandeling over Heerlerbaan

De Heerlense wijk Heerlerbaan bestaat dit jaar 100 jaar. Dat wordt gevierd met een reeks aan activiteiten, onder leiding van Stichting Heerlerbaan 100. In samenwerking met de stichting organiseren de Vrienden van SCHUNCK* een architectuurwandeling langs een aantal opmerkelijke bouwwerken.

De wandeling start om 11.00 uur op het parkeerplein bij de St. Josephkerk (hoek Heerlerbaan/Dr. Clemens Meulemansstraat), duurt ongeveer twee uur en geschiedt onder leiding van twee deskundige rondleiders: Al Kerckhoffs, beleidsadviseur woningbouw en voormalig hoofd Volkshuisvesting van de gemeente Heerlen, en Ton van Mastrigt, stedenbouwkundige en voormalig hoofd Ruimtelijke Ordening en Stadsbouwmeester van de gemeente Heerlen.

De maximale groepsgrootte is 25 deelnemers. Als het aantal aanmeldingen groter is dan 50, dan wordt een tweede ronde ingelast om 14.30 uur. Deelname is gratis, maar aanmelden noodzakelijk. Dat kan bij: info@Heerlerbaan100.nl.

Koffietafel als bedankje voor de breisters van H100

Wie in de Heerlerbaan rondwandelt, ziet overal breiwerkjes hangen. Wie het niet weet, vraagt zich af wat dat betekent. Het idee is geboren in het kader van het programma van H100: als mensen in hun eentje of samen allerlei werkjes breien en die worden dan tegelijk overal in de wijk opgehangen, dan is dat een zichtbaar teken van de verbinding tussen mensen. En ja, het versterkt ook de verbinding, want veel mensen zijn door de breiwerkjes op straat met elkaar in gesprek gekomen. Een simpel idee. Maar het werkt! Om de brei(st)ers te bedanken voor hun bijdrage aan de parade op 31 augustus en alles wat daaromheen is gebeurd, wordt hun een koffietafel aangeboden, met financiële steun van H100. Dat gebeurt op maandag 15 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in de Andreasparochie, Palestinastraat 326. Vrijwillig(st)ers van de kerk verzorgen voor alle brei(st)ers een gezellig samenzijn met koffie en gebak.

Heeft u mee gebreid? Kom dan naar de koffietafel! Kent u iemand die heeft gebreid en van wie u vermoedt dat hij of zij niet op de hoogte is van de koffietafel? Geef het even door! Bazuin het rond!

Meld u wel even aan: een telefoontje naar de parochie is genoeg: 045-541 33 81 (van dinsdag tot vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur) of naar Rob Pauls: 043-306 17 06.

Lichtfeest Heerlerbaan 100

Vrijdag 9 november viert de Heerlerbaan het groot Heerlerbaan100 licht- en bewonersfeest. Hoogtepunt van het programma zijn een lichtjesoptocht en lichtfeest. Iedereen is welkom om de optocht bij te wonen en het lichtfeest mee te vieren.

Lichtjesoptocht

Vanaf de basisscholen Windwijzer en Tovercirkel trekt vanaf 19.00 uur een opvallende optocht richting Peter Schunckstraat. De lichtstoet wordt artistiek vormgegeven door ACCU die ook verantwoordelijk was voor de parade Duende tijdens Cultura Nova. Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann, beiden jarenlang verbonden aan theatergroep Dogtroep, presenteren een totaalspektakel met bijzondere sprookjesachtige lichtbeelden met muziek door de Koninklijke Harmonie Heerlen.

Bewonersfeest met swingende afterparty

De lichtjesoptocht voert het publiek naar de hoogbouwflats aan de Peter Schunckstraat. Op het feestterrein wordt vanaf 20.00 tot 23.00 uur de afronding van de renovatie van de flats feestelijk gevierd met een groot lichtfeest en afterparty voor alle bewoners van de Heerlerbaan.

Werelddag van verzet tegen extreme armoede en uitsluiting

ZOLANG JE NIET NAAR MIJ LUISTERT

'Armoede is een collectief probleem.'

'Door armoede wordt mensen onrecht aangedaan.'

'Armoede is een schending van de rechten van de mens.'

Hoe belangrijk goed luisteren is, kunnen mensen die in armoede leven, duidelijk verwoorden. Helaas ervaren ze in onze samenleving vaak het tegen-overgestelde, dat er niet of slecht geluisterd wordt. Hoe kan men dan werkelijk weten wat deze mens nodig heeft zodat hij/zij tot zijn recht komt? "Echt luisteren doe je met je oren maar vooral met je hart, zonder commentaar en vooroordeel," zegt een van de mensen die al generaties lang in armoede leeft. "Echt luisteren is niet makkelijk, maar ook wij hebben ontdekt dat je je hierin kunt oefenen." Tijdens deze dag is luisteren het thema waar we met jullie over willen praten.

Samen met de Andreasparochie geven we op een geheel eigen wijze invul-ling aan dit thema tijdens onderstaande dagen.

Woensdag 17 oktober is er een solidariteitsmaaltijd om 18.00 uur. Welkom vanaf 17.30 uur. Deze vindt plaats in de Andreasparochie, Palestinastraat 326 te Heerlen. Kosten van de maaltijd is naar draagkracht tussen de € 2,50 en € 7,50.

Zaterdag 20 oktober om 18.00 uur viering Andreaskerk.

Zondag 21 oktober om 10.30 uur viering Andreaskerk. Na de viering willen we u graag ontmoeten bij een kopje koffie en een stukje gebak. Er zal een infostand zijn met boeken en kaarten.

Mogen we op uw aanwezigheid rekenen? Voor de maaltijd graag even aanmelden voor 10 oktober. Als u niet kunt of wilt komen, mag u ook een maaltijd sponsoren: zuid-limburg@atd-vierdewereld.nl of 045 - 542 01 79 (Joke de Munter), 045 - 888 61 98 (Jozé Kersten). Voor de viering in de St. Andreaskerk hoeft u zich niet aan te melden.

Mondiale fietstocht op zaterdag 27 oktober

Start: 10.00 uur Pancratiusplein, Heerlen-centrum

Einde: 15.00 uur.

HeerlenMondiaal organiseert dit jaar voor de vijfde keer een mondiale fietstocht. We bezoeken plaatsen waar aandacht is voor een betere en duurzame wereld. Dit jaar besteden we veel aandacht aan reparatie en hergebruik. De fietstocht vindt plaats op zaterdag 27 oktober. We vertrekken om 10 uur vanaf het Pancratiusplein in Heerlen en zijn om ongeveer 15 uur weer terug op het plein. We fietsen ongeveer 25 kilometer en bezoeken de volgende plaatsen.

Repair Café in Zeswegen

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los is, een broodrooster die het niet meer doet, een kapotte ritssluiting in een broek, wat te doen als je fiets rammelt of je computer ineens heel traag werkt? Weggooien? Mooi niet! Je gaat ermee naar het Repair Café.

Kansenwinkels Kerkrade-West

In Kerkrade West werden leegstaande winkelpanden ingevuld als Kansenwinkels. Deze bieden kansen aan mensen, die dat nodig hebben. Bewoners uit de wijk krijgen nieuw perspectief op werk. Er zijn vier winkels: Samen aan Tafel een sociaal wijkrestaurant, Art-For-All een werkplaats voor kleine snuisterijen, Boutje waar kleding gestreken wordt voor mensen in de wijk en Re-Cycle waar oude fietsen weer bruikbaar gemaakt worden.

Superlocal Bleijerheide

SUPERLOCAL is een innovatief vastgoedproject in Kerkrade, waar drie hoogbouwflats op duurzame wijze worden getransformeerd tot circa 125 nieuwe huurwoningen die klaar zijn voor de toekomst. Woningcorporatie HEEMwonen, Gemeente Kerkrade en IBA Parkstad werken samen aan een methode om de hoogbouwflats te hergebruiken door circulair bouwen en recycling.

Wil je mee fietsen, geef je dan op bij Frank Rochette (rochette.frank@gmail.com). Koffie en thee krijgen we onderweg, maar neem eventueel wat te eten mee.

Thema: Kennen we de feiten?

Café Mondiaal, 53ste aflevering

Donderdag 1 november, aanvang 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum

De meeste bezoekers van Café Mondiaal kun je wel een zeker idealisme toeschrijven. Ze zoeken naar manieren om de wereld te verbeteren. Maar met alleen idealen kom je er niet. Om effectief te zijn, is ook kennis belangrijk. Hans Rosling, een Zweedse arts en gezondheidswetenschapper, ontdekte dat ook betrokken mensen vaak geen goed beeld hebben van de toestand en de ontwikkelingen in de wereld. In zijn boek Factfulness bespreekt hij ook een aantal oorzaken van dit gebrek aan kennis. Het bestaan van fake nieuws is daarvan zeker niet de belangrijkste.

Deze avond willen we nagaan hoe wij idealisme kunnen combineren met kennis om onze pogingen om de wereld een beetje te verbeteren effectiever te maken en onze frustraties te verminderen.

Dit Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Rens Trimp zal de avond inleiden.

Allerheiligen/Allerzielen
 • Sterven zal je ooit.
 • Maar vandaag
 • en god weet morgen
 • kun je leven, doen, zien.
 • Iemand voor iemand zijn
 • misschien
 • en het verschil maken, toch,
 • tussen onverwisselbaar uniek
 • en om het even
 • tussen dood en leven.

Huub Oosterhuis

Met Allerheiligen/Allerzielen herdenken we de mensen die gestorven zijn. Het is een tijd van diep van binnen weten: wij denken nog altijd aan hen. Door ons de heilige momenten te herinneren blijven de mensen die gestorven zijn bij ons leven horen.

We hemelen ze niet op, maar ze blijven heilzaam aanwezig in ons leven. Een mens is heilig als hij liefheeft, vrede zoekt, opkomt voor behoud van de schepping, protesteert tegen onrecht. Zo laten mensen iets oplichten van God die met ons meetrekt. Hun weg loopt niet dood. Zo mogen we ons verbonden voelen met onze lieve doden, omdat we samen wandelen in het land van gerechtigheid. Dan zul je gelukkig zijn.

Harry Kerckhoffs

Terugblik Ontmoetingsdag ATD Vierde Wereld

Tevreden en trots zijn de eerste woorden die bij mij opkomen als ik terug denk aan onze ontmoetingsdag van 22 september. Trots ben ik natuurlijk op de mensen van onze groep, zij hebben zich 100% ingezet om er een mooie dag van te maken, trots ben ik op alle spontane hulp die we kregen van mensen van de Andreasparochie en de Sai Baba groep. Tevreden ben ik omdat het allemaal zo ontspannen en soepeltjes verliep. Er waren leuke ontmoetingen, ook met de parochianen die aanwezig waren, gezellige babbels, serieuze gesprekken, leuke workshops, lekker eten en drinken. De gastvrijheid van de Andreasparochie hielp hierin mee.

De mensen die aan de workshop hebben deelgenomen vonden het allemaal heel geslaagd. Helaas was het weer bij de wandeling een beetje een spelbreker. Desalniettemin werd er toch gewandeld. Over dat ze nat waren geworden heb ik niets gehoord, maar wel dat het een interessante en indrukwekkende wandeling was. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Als afsluiting hadden we een heuse loterij met veel prijsjes, deze zorgde ervoor dat menigeen met leuke prijsjes naar huis ging.

Bij deze wil ik iedereen bedanken die op een of andere manier meegeholpen heeft om van deze dag een geslaagde dag te maken.

Marion Braad

Uitstapje van de cantorgroep

Maandag 10 september zijn we met elf leden van de cantorgroep met de bus vanaf de Locht naar Aken gegaan. Daar hebben we een prachtige rondleiding gehad in het oude stadscentrum van Aken. De verhalen waren voor de meesten van ons nieuw. Onze gids was Hans Reinaerts. Hij vertelde daadwerkelijk in geuren en kleuren. Die middag hebben we genoten van 'Kaffee und Kuchen', en voordat we moe doch voldaan huiswaarts keerden nog even gezellig nagepraat, en wat gedronken bij de Elisenbrunnen. Een heel leuke middag.

Wekt dit uw interesse? We zijn op zoek naar nieuwe leden.

De cantorgroep heeft een keer per 14 dagen repetitie op de woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Een keer per maand ondersteunen wij als groep de volkszang in de vieringen.

Marga Peters

Vredesduifjes

Op 23 september werd de internationale week van de vrede afgesloten. Veel kerken en andere organisaties verlenen als afsluiting van de week een 'vredesprijs'(in de vorm van een houten duifje) aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de vrede, dichtbij of ver weg. Onze parochie wilde de vredesprijs dit jaar graag aan Bert Bremen en Hanna Zwart van H100 geven.

Met tomeloze inzet hebben Bert Bremen en Hanna Zwart, natuurlijk samen met vele andere vrijwilligers van H100, het afgelopen jaar een hele reeks activiteiten georganiseerd die met succes de Heerlerbaan op de kaart hebben gezet - niet voor de rest van de wereld, maar voor de inwoners van de Heerlerbaan zelf. Tijdens de viering werden de vredesduifjes aan Bert en Hanna uitgereikt. In zijn dankwoord zei Bert Bremen dat hij zich er niet bewust van was geweest iets voor de vrede te hebben gedaan. Maar wie mensen weet te verbinden, zoals H100 dat dit jaar heeft gedaan, zorgt voor vrede onder mensen. En hoe!

De parochie is blij dat Bert en Hanna de prijs hebben aanvaard en de vredesduifjes in ontvangst zijn komen nemen.

Rob Pauls

Vrijwilligersdag

Op zondag 23 september vond de jaarlijkse vrijwilligersdag plaats waarop voor één dag in het jaar de onvermoeibare vrijwilligers van de parochie zich mogen laten bedienen. Voor de bediening zijn dan toch weer vrijwilligers nodig natuurlijk, maar een kniesoor die daar op let. Want het was wederom een gezellig samenzijn, waarbij na de gebruikelijke koffie na de ochtendviering een Indonesische maaltijd werd gebruikt met een glaasje fris of wijn.

Daaraan voorafgaand werd bij de vrijwilligers een test afgenomen die hun 'ecologische voetafdruk' berekent - een test die mooi past bij onze 'voeten-kerk' die werk maakt van eerbied voor de schepping, behoud van de natuur en sobere levensstijl. Ongeveer dertig mensen deden mee aan de test, en de uitslag was duidelijk: twee personen hadden een zo goed als ideale voetafdruk, d.w.z. dat zij niet meer verbruiken dan de aarde voor zeven miljard mensen kan dragen. De meesten kwamen uit bij het Nederlandse (of beter Limburgse) gemiddelde van de voetafdruk. Er waren twee uitschieters naar boven. Niet getreurd, in onze kerk is, zeggen wij altijd, iedereen welkom!

Rob Pauls

Een voettocht in het spoor van Franciscus, juli 2018

Zeventien mensen (tussen 49 en 72 jaar) twee weken op pad door het dal van Spoleto, rond Assisi in Italië, onder begeleiding van Mattie Jeukens ofm. De hele dag onderweg met een dagrugzak. Vaak via stenige paden, soms wel 1000 meter per dag klimmen en dalen in een schitterende natuur, zoals die er ook in Franciscus' tijd moet hebben uitgezien, met verstrooid liggende, nu bijna verlaten dorpjes. Slapen in eenvoudige onderkomens, een klooster, een wijklokaal en, als het kan, buiten onder de sterren, met een zachte bries.

Om 05.00 uur opstaan, je bed opbreken, soms één wasbak en toilet delen, ontbijt klaarmaken, inpakken, alles netjes achterlaten. Voor het op pad gaan een ochtendopening, en dan het eerste stuk, in stilte op weg. Urenlang klimmen en dalen. Op weg gaan in de frisse ochtendlucht, gaandeweg de brandende zon op je hoofd en huid, je gedachten bij het pad en de omgeving over eeuwenoude ongebaande wegen. Je verlangt naar een pauzeplek met water en schaduw.

't Is dat Mattie hier al bijna 25 jaar jaarlijks met een groep komt en de paden openhoudt, letterlijk ook. Mattie, franciscaan in hart en nieren, niet door te preken maar door er te zijn. Door zichtbaar te genieten van alles wat er is en ook van waar je in je dagelijks leven vaak niet aan toekomt, de berg trotseren, het eindeloze stenige pad, je lijf dat niet verder wil, de vreugde dat je het toch maar gedaan hebt. Samen ook; zonder de groep had je het niet gered. Je baadt in het zweet, maar er is water, schaduw, een zuchtje wind, een bron, aankomen en een voetenbad dat klaarstaat. Onderweg zijn er uitzichten, stadjes, kerkjes, kloosters, vaak nog uit de twaalfde eeuw, in verbazingwekkend goede staat. Alles waar het om gaat, het is van God gegeven.

Kapotmoe ben je onderweg, leeg en vol tegelijk van de verhalen, de stilte, van wat je ziet en beleeft, en toch sta je de volgende ochtend verkwikt weer op en heb je zin om op pad te gaan. Om de bloemen te zien die feller van kleur en groter lijken, om de vlinders, de bijen, de volle stilte onderweg te beleven. Ook de gesprekken tijdens het lopen in het voetspoor van Franciscus letterlijk, blijven me bij. Vragen als, naar wie ze waren, Franciscus en Clara, vragen naar hun achtergrond, de tijd, hun geloof, hun kracht en doorzettingsvermogen, hun pijn, wat ze voelden als hun opdracht: die vragen dienen zich aan. Het kan! De reikwijdte van hun houding, hun keuze en inzet voor mensen, is zo groot dat ze een blijvend voorbeeld zijn, ook voor geestelijk en politiek leiders over de hele wereld, een bron van inspiratie voor wie wil. Confronterend voor mijzelf is het om toe te laten dat ongelijkheid en armoede nog steeds bestaan. Het besef dat ik het alleen al door mijn koopgedrag mee in stand houd dat we de natuur misbruiken, en tegelijkertijd te voelen en te weten dat ik en wie wil, ervoor moet kiezen om het anders te doen met meer respect voor mens, natuur en milieu.

Mattie had oog voor elk mens onderweg, de arme, de goed uitziende, het personeel in een winkel of in 'n cafeetje onderweg. Voor padre Matteo gaan alle deuren open, omdat de wandelaars, inwoners en tochtgenoten aanvoelen dat hij echt is, niet veroordelend, en omdat hij zo van alles kan genieten.

Het urenlange lopen, de hitte, de keien, het verlangen naar schaduw en water, dat er mensen met je meelopen en in gedachten met je meegaan, maakt dat je loslaat, dat er onvermoede gedachten en een gevoel van verbondenheid en heelheid met alles en iedereen in je opkomt. Het gevoel dat je gedragen wordt en dat je het kunt lopen, puur, blij en echt.

Voor mij (en mijn man Paul ook) het weten dat ik het niet meer moet doen zó, het is te zwaar, anderen moeten te veel rekening houden met mij. Ik weet beter waar mijn grens ligt.

Het gevoel van onderweg willen zijn, het is een eeuwig heimwee en verlangen; ik zal teren op wat er was en wat ik meeneem op de weg die komt.

 • Wie zal zeggen of dat wat wij lopen bestaat?
 • Het is ermee als met de wegen op aarde.
 • Eerst zijn er geen wegen, maar ze ontstaan
 • als veel mensen in dezelfde richting lopen.

Lee Sjuun

uit de bundel voor onderweg, van Mattie Jeukens

Eline Claassens

Mag ik dan bij jou?

Voor dit liturgische jaar heeft de liturgiegroep een nieuw thema gekozen: 'Mag ik dan bij jou?' uit het lied van Claudia de Breij. Hierin zingt zij de vraag: als ik me onzeker voel, eenzaam of verdrietig, mag ik dan bij jou schuilen? Maar ze biedt het ook aan: jij mag ook altijd bij mij.

Dit thema zal vanaf de eerste zondag van de advent als spreuk tegen de achterwand van de kerk staan en ons hopelijk stof tot nadenken bieden in het jaar dat voor ons ligt. Er is voor gekozen omdat het op een aantrekkelijke manier ons wijst op onze levensopdracht: er zijn voor elkaar. 'Ik ben er voor jou', is immers de Naam van God, die geheiligd (gedaan) moet worden door ons. Die Naam is letterlijk 'belichaamd' in Jezus van Nazareth in zijn tijd; het is aan ons om dat te doen vandaag de dag door in zijn voetsporen te gaan. Dus: 'Mag ik dan bij jou? ... Jij mag ook altijd bij mij.'

Geert Bles

Lees de volledige tekst van het lied of luister naar Claudia de Breij.

Taalles in de Andreas

De Andreasparochie verzorgt samen met Alcander en SCHUNCK* bibliotheek lessen Nederlandse taal voor vluchtelingen uit het azc en voor allochtone en laaggeletterde bewoners van de wijk. SCHUNCK* verzorgt al taalcursussen in Heerlerheide en Hoensbroek en maakt nu gebruik van de ervaring die de Andreas de afgelopen jaren heeft opgedaan met taallessen, om ook in Heerlerbaan acte de présence te geven. In de wijk, dicht bij de mensen. Vier vrijwilligers gaan na een cursus taalcoach bij SCHUNCK* enthousiast aan de slag om mensen met een taalachterstand te helpen op volwaardige wijze deel te kunnen nemen aan onze samenleving.

De lessen zijn op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur in het parochiehuis aan de Palestinastraat 326.

Archief

Voor oudere berichten kijk in het archief.