Nieuws

← terug

Allerheiligen/Allerzielen

Met Allerheiligen/Allerzielen herdachten we de mensen die gestorven zijn. Het is een tijd van diep van binnen weten: wij denken nog altijd aan hen. Door ons de heilige momenten te herinneren blijven de mensen die gestorven zijn bij ons leven horen.

Anneke Lustermans-van Dam

overleden op 5 november 2017

Lex Pasman

overleden op 21 november 2017

Bep Frijns-Ruijschop

overleden op 9 december 2017

Mia Huntjens-Schobbelaar

overleden op 22 januari 2018

Jeane Muller

overleden op 24 januari 2018

Frans Reijnders

overleden op 9 februari 2018

Mien Hovens-van Hels

overleden op 12 februari 2018

Jac van der Scheer

overleden op 3 maart 2018

Leo Sikkenga

overleden op 18 april 2018

Marian Reinaerts

overleden op 10 mei 2018

Henriëtte Pronk-Figelet

overleden op 20 mei 2018

Gerrie Weijers

overleden op 3 juli 2018

Soep met inhoud

Elke derde donderdag van de maand biedt de Andreaskerk parochianen en wijkbewoners de gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop soep. De eerstvolgende keer is op donderdag 15 november, van 12.00 tot 14.00 uur.

Hier kunt u er even een uurtje tussen uit zijn en mensen uit de wijk bij een gezellig samenzijn wat beter leren kennen. Tijdens de soep wordt er over van alles gesproken wat mensen op dat moment interesseert - van wat er in de buurt gebeurt tot en met de grote wereldpolitiek. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen en mee te eten en mee te praten.

Voor de soep vragen wij een bijdrage van 50 cent. U kunt u telefonisch aanmelden bij de gastvrouwen (045 541 33 81). Maar u mag ook aanschuiven zonder u van te voren te hebben opgegeven.

Plaats van samenkomst: Sint Andreasparochie, Palestinastraat 326.

Uitnodiging adventskrans/sterretjesviering

Sinds enkele jaren maken de communicantjes voor het begin van de advent samen een eigen adventskrans. Deze wordt dan tijdens de sterretjesviering (op zaterdag 1 december om 18.00 uur) gezegend en door de kinderen mee naar huis genomen.

Wij willen ook dit jaar weer alle kinderen hiervoor uitnodigen. Wie het fijn vindt om - samen met de communicanten - op de pastorie een adventskrans te komen maken, is welkom op woensdag 28 november. We werken van 14.00 tot 15.30 uur. Wij zorgen voor de kransen; brengen jullie zelf wat groen mee (of lint om om de krans te wikkelen), en ook 4 kaarsen en wat versieringen. Graag even opgeven, als je wilt komen, zodat we genoeg kransen kunnen kopen (voor 25 november via parochiesintandreas@home.nl of een briefje op de pastorie).

Op zaterdag 1 december is dan om 18.00 uur de sterretjesviering. Het is een echte kinderviering. Dan vieren we het begin van de advent en worden de gemaakte adventskransen gezegend. Ook kunnen de ouders van de dopelingen van 2017 en begin 2018 de sterretjes van hun kind komen ophalen. Allemaal van harte welkom, ook als je geen adventskrans gemaakt hebt of een kindje hebt laten dopen. Advent wordt het voor ons allemaal.

Nan Paffen

Kinder(neven)diensten in december

De advent begint op zaterdag 1 december met de sterretjesviering, die speciaal op (kleine) kinderen afgestemd wordt. Tijdens deze viering worden adventskransen van kinderen gezegend en kunnen doopouders het sterretje komen ophalen.

Op zondag 9 en 16 december is er een kindernevendienst tijdens de viering van 10.30 uur. We lezen en knutselen met de kinderen rond Het Kerstboek voor peuters en kleuters (van Marianne Busser en Ron Schröder).

En met kerstavond zijn de eerste twee vieringen (om 17.00 uur en om 18.00 uur) in het bijzonder gericht op kinderen. Over deze kerstvieringen volgt meer info in het kerstnummer.

Winter-adventsconcert Vocalgroup Magan

Zondag 2 december 14.30 uur, Andreaskerk

Vocalgroup Magan uit Mechelen begon 45 jaar geleden als een jongerenkoor en is uitgegroeid tot een ervaren, uitgebalanceerd en heel divers samenspel van zangers, een vijf man sterk combo en een dirigent. Het is een muziekgezelschap met een origineel - populair maar zeker geen doorsnee - repertoire en uitgekiende meerstemmige arrangementen onder de bezielende leiding van dirigent Jo Smeets. Het koor won in 2014 het Korenfestival Medemblik. Vocalgroup Magan zorgt voor een sfeervol winter-adventsprogramma met luisterrijke songs, composities en arrangementen.

De entree bedraagt € 5,-- p.p. Van harte welkom!

Commissie kerk en kunst

Kerst-weggeef-markt

Enkele jongeren van de Andreasparochie hebben weer een soort 'kerst-markt' georganiseerd. Maar indachtig het kerstfeest is het een 'weggeef-markt', waar ieder kan meenemen wat hij/zij van zijn gading vindt. Er worden poffertjes gebakken en er is warme chocomel. We zullen er voor wie wil een mandje neerzetten voor een vrije gave en daarvan is de opbrengst bestemd voor Schoon GMS, waarvoor deze jongeren zich graag inzetten. Deze markt vindt plaats op zondag 9 december, na de viering van 10.30 uur, dus van ca. 11.15 tot 12.00 uur.

Van harte welkom dus.

Namens Linda, Iris, Bram, Fauve, Marco, e.a.

Solidaridadviering derde zondag van de advent: 15 en 16 december

Solidaridad veronderstelt een nieuwe kijk op het leven, waarbij het begrip gemeenschap centraal staat en waarbij het recht op leven voor ieder mens belangrijker is dan de toe-eigening van goederen door een kleine groep. Daarom zet Solidaridad zich in voor een hoopvolle toekomst voor jonge boeren en boerinnen in de landen van het Zuiden. Zij brengt mensen voor het voetlicht die werken aan producten die wij kopen. Solidaridad zorgt ervoor dat deze boeren en boerinnen een eerlijke prijs krijgen. Een prijs waarvan ze kunnen leven, een bestaan kunnen opbouwen. Niet alleen voor hen zelf, maar ook voor hun kinderen. Zo werkt Solidaridad op menselijk niveau aan gerechtigheid.

De derde zondag van de advent wordt de woord- en communieviering verzorgd door de Solidaridadgroep met als thema: 'tekens van hoop'. Met de opbrengst van de extra deurcollecte worden trainingen gegeven aan kleine producenten voor verbetering van de productie en zorgt Solidaridad voor versterking van de organisaties voor boeren en arbeiders. Met uw bijdrage kunnen mensen elders in de wereld blijven werken aan een betere toekomst.

 • Kijk vooral naar tekens van hoop
 • en de signalen van vertrouwen.
 • Volg de weg van de gerechtigheid,
 • en een spoor van liefde zal de aarde
 • opnieuw bewoonbaar maken.

Harry Kerckhoffs

Expositie Sandra Hendriks 11 oktober - 28 november

Sandra Hendriks vertelt: "Tekenen en schilderen is altijd mijn passie geweest. Na een lange stilte was het Bart Vreuls die mij weer aanmoedigde mijn passie opnieuw te omarmen. Het heeft desondanks nog even geduurd maar de schildersezel die hij in de kamer had gezet, lonkte zodanig dat ik er niet meer omheen kon. Sindsdien is het hek van de dam ..."

Voor haar tekeningen en schilderijen gebruikt Sandra verschillende materialen. Op dit moment werkt zij vooral met acryl op doek. Omdat ze vanuit haar intuïtie werkt, varieert haar werk in stijl en zijn haar schilderijen vaak zeer kleurrijk en krachtig. Leuk als u eens een kijkje komt nemen bij de expositie in de Andreaskerk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bartvreuls@live.nl.

Expositie Theo Lenssen

30 november - 10 januari

Theo Lenssen is geboren en getogen op Heerlerbaan. Hij schildert en tekent met weinig kleur en meestal in zwart en wit. Zijn schilderijen zijn eenvoudig en complex. Het lijken losse, kleine schetsen verbonden door minimale kleuren en vegen. Samen vormen zij een geheel en vertellen een verhaal. Het zijn werken waar je lang naar kunt kijken en mijmeren over wat je ziet. Je wordt er als het ware in getrokken. Theo exposeerde in gerenommeerde galerieën in Maastricht en Hamar (Noorwegen).

Bent u geïnteresseerd in een werk van Theo neemt u dan contact op met Marga Meyer (tel.: 045- 5415177 / mail.: margameyer@home.nl).

Filmavonden Josephkerk

Op de tweede maandag van de maand wordt in de ontmoetingsruimte van de St. Josephkerk een filmavond georganiseerd. De avonden starten om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) met een korte inleiding door kapelaan Rick Blom. Eventueel kan er na de film even nagepraat worden.

De cyclus start op 8 oktober met de film Thérèse, over het leven van Theresia van Lisieux. Daarna volgt The good pope over het leven van paus Johannes XXIII in twee delen: op 12 november en 10 december.

Solidariteitsmaaltijd en viering

De werelddag van verzet tegen armoede wordt elk jaar op 17 oktober gehouden. Deze dag is in het leven geroepen door en voor mensen die in ar-moede leven. Zij laten op deze dag horen wat volgens hen nodig is om ons ervan bewust te maken dat armoede uitsluiten o.a. zou kunnen beginnen met gelijkwaardigheid en met luisteren vanuit het hart, zonder oordeel, commen-taar of advies.

Naast elkaar ontmoeten tijdens de maaltijd (een driegangenmenu) en tijdens de viering kwam het belang van luisteren volop aan bod. Met een welkomst-woord, een gedicht, liedjes, Bijbelteksten en overweging lieten we horen waarom het zo belangrijk is dat er naar elkaar geluisterd wordt. Voor ons was het voorbereiden en uitvoeren van deze activiteiten enorm leerzaam en bemoedigend, het heeft ons gesterkt en hoopvol gestemd voor een toekomst, waarin we samen kunnen werken aan een wereld zonder armoede.

We danken het Anahatha koor, voor hun zang en muziek tijdens de viering, Ben Dassen en Mariёtte Hovens voor hun muzikale intermezzo´s en natuurlijk iedereen die geluisterd heeft. Dank ook voor alle complimenten die we mochten ontvangen en de toeschietende handen die mee geholpen hebben.

Marion Braad

Luisteren

 • Als je niet naar mij luistert,
 • weet jij dan wie ik ben, wat ik wil,
 • wat ik nodig heb, wat mijn vraag is?
 • Als je niet naar mij luistert,
 • hoe wil je er dan zijn voor mij?
 • Waarom ben je dan hier?
 • Als je niet naar mij of een ander luistert,
 • hoe wil je dan helpen, echt helpen,
 • er zijn voor mij, voor elkaar, voor de ander
 • zonder commentaar?
 • Als je niet naar elkaar luistert,
 • hoe wil je er dan zijn voor elkaar?
 • Als je niet naar me luistert,
 • weet je niet wat ik nodig heb.
 • Jij wil dan jouw wil doordrijven,
 • jouw ding, jouw idee, dat is niet oké.
 • Luister eens goed.
 • Als we naar elkaar luisteren,
 • hoe zou dat zijn, dan was er vast minder pijn en verdriet,
 • omdat we elkaar zien, echt zien.
 • We kunnen goed zijn voor elkaar, er zijn voor elkaar
 • door alleen te luisteren naar elkaar.

Jozé Kersten, lid ATD Vierde Wereld

Breisters H100 onthaald op koffie met vlaai

Veel vrouwen hebben de afgelopen maanden zitten breien op de Heerlerbaan om in het feestelijk kader van 100 jaar Heerlerbaan de wijk te versieren met allerlei creatief gebreide maaksels van hun hand. Als blijk van dank en om te onderstrepen dat het in het festiviteiten- en activiteitenprogramma van H100 er om gaat mensen van de Heerlerbaan met elkaar te verbinden en te zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, hebben H100 en de Andreasparochie de breisters uitgenodigd voor koffie en vlaai. Op maandag 15 oktober kwamen 45 dames bijeen in de Andreaskerk waar ze door de gastvrouwen van de parochie hartelijk werden ontvangen en met elkaar twee gezellige uurtjes hebben doorgebracht. Een geslaagde middag! Met dank aan de vrijwilligsters van de parochie die ook deze keer graag bereid waren tijd vrij te maken om deze middag mogelijk te maken.

Rob Pauls

Mondiale fietstocht door Parkstad

Het is zaterdag 27 oktober, 10 uur. Achttien mensen hebben zich op het Pancratiusplein verzameld voor een fietstocht door Heerlen en Kerkrade. Het is al de vijfde keer dat HeerlenMondiaal zo'n fietstocht organiseert. Jenny van Houdt heeft de route uitgezet en zal ons leiden langs drie projecten die allemaal wel iets met hergebruik te maken hebben. De Andreasparochie is sterk vertegenwoordigd: Geert, Eline, Nan en Karin fietsen mee.

Na een korte rit komen we bij de eerste stop: het Repair Café in Zeswegen. Zo'n zes deskundigen helpen bezoekers met het repareren van defecte artikelen: elektronische apparaten, computers, kleding en meubilair. Ook voor problemen met software kun je hier terecht. Leo de Groot legt uit dat het niet goed is om kapotte spullen zomaar weg te gooien. Slecht voor je portemonnee en slecht voor het milieu. Het Repair Café is iedere maand open, meestal in Sam Sam in Zeswegen, maar vier keer per jaar in Bocholtz.

Na een kopje koffie of thee leidt een flinke klim ons naar Kerkrade-West voor een bezoek aan de Kansenwinkels. Na de bouw van een nieuw winkelcentrum in Kerkrade-West kwamen veel winkelpanden in de Akerstraat leeg te staan. Een aantal hiervan werden ingericht als kansenwinkel. Onder begeleiding van de werkcorporatie d'r Sjalter krijgen bewoners van de wijk hier nieuw perspectief op werk, betaald of als vrijwilliger. Monique ontvangt ons in het Boutje. Hier wordt tegen kleine prijsjes tweedehandskleding verkocht. Ook kun je hier kleding laten strijken. We steken de straat over naar het pand waar Samen aan Tafel en Art-For-All zijn gevestigd. In het sociaal wijkrestaurant kunnen bewoners elkaar twee maal per week ontmoeten bij een goede maaltijd. In de werkplaats Art-for-All worden snuisterijen gemaakt, maar ook prachtige leren tassen. Ook kun je je maatkleding laten aanmeten door een professionele Syrische kleermaker. De fietsenwerkplaats verderop in de straat is helaas gesloten, maar door de ramen krijgen toch een indruk hoe oude fietsen weer bruikbaar worden gemaakt en voor een zacht prijsje verkocht.

We drinken een kop koffie of verorberen een heerlijke kop soep bij Umberto. Doordat de soep langer op zich liet wachten, komen we iets te laat aan bij het volgende project: Superlocal in Bleijerheide. Maar Geordy van Bussel heeft geduldig op ons gewacht met een buitengewoon leerzame presentatie over de transformatie van een wijk met vier grote flatgebouwen naar een wijk met hoofdzakelijk eengezinswoningen. Drie van de flatgebouwen worden afgebroken, één volledig gemoderniseerd. Het materiaal van de flats wordt in de nieuwe woningen hergebruikt. Een voorbeeld is het expogebouw waarin we werden ontvangen. Dit is gebouwd uit delen van een appartement uit één van de afgebroken flats. Via Horbach en de Heerlerbaan rijden we terug naar het Pancratiusplein. Het was een mooie tocht langs inspirerende projecten. We danken alle mensen die ons ontvangen hebben voor hun mooie verhalen.

Rens Trimp

Terugblik Ontmoetingsdag ATD Vierde Wereld

Tevreden en trots zijn de eerste woorden die bij mij opkomen als ik terug denk aan onze ontmoetingsdag van 22 september. Trots ben ik natuurlijk op de mensen van onze groep, zij hebben zich 100% ingezet om er een mooie dag van te maken, trots ben ik op alle spontane hulp die we kregen van mensen van de Andreasparochie en de Sai Baba groep. Tevreden ben ik omdat het allemaal zo ontspannen en soepeltjes verliep. Er waren leuke ontmoetingen, ook met de parochianen die aanwezig waren, gezellige babbels, serieuze gesprekken, leuke workshops, lekker eten en drinken. De gastvrijheid van de Andreasparochie hielp hierin mee.

De mensen die aan de workshop hebben deelgenomen vonden het allemaal heel geslaagd. Helaas was het weer bij de wandeling een beetje een spelbreker. Desalniettemin werd er toch gewandeld. Over dat ze nat waren geworden heb ik niets gehoord, maar wel dat het een interessante en indrukwekkende wandeling was. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Als afsluiting hadden we een heuse loterij met veel prijsjes, deze zorgde ervoor dat menigeen met leuke prijsjes naar huis ging.

Bij deze wil ik iedereen bedanken die op een of andere manier meegeholpen heeft om van deze dag een geslaagde dag te maken.

Marion Braad

Uitstapje van de cantorgroep

Maandag 10 september zijn we met elf leden van de cantorgroep met de bus vanaf de Locht naar Aken gegaan. Daar hebben we een prachtige rondleiding gehad in het oude stadscentrum van Aken. De verhalen waren voor de meesten van ons nieuw. Onze gids was Hans Reinaerts. Hij vertelde daadwerkelijk in geuren en kleuren. Die middag hebben we genoten van 'Kaffee und Kuchen', en voordat we moe doch voldaan huiswaarts keerden nog even gezellig nagepraat, en wat gedronken bij de Elisenbrunnen. Een heel leuke middag.

Wekt dit uw interesse? We zijn op zoek naar nieuwe leden.

De cantorgroep heeft een keer per 14 dagen repetitie op de woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Een keer per maand ondersteunen wij als groep de volkszang in de vieringen.

Marga Peters

Vredesduifjes

Op 23 september werd de internationale week van de vrede afgesloten. Veel kerken en andere organisaties verlenen als afsluiting van de week een 'vredesprijs'(in de vorm van een houten duifje) aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de vrede, dichtbij of ver weg. Onze parochie wilde de vredesprijs dit jaar graag aan Bert Bremen en Hanna Zwart van H100 geven.

Met tomeloze inzet hebben Bert Bremen en Hanna Zwart, natuurlijk samen met vele andere vrijwilligers van H100, het afgelopen jaar een hele reeks activiteiten georganiseerd die met succes de Heerlerbaan op de kaart hebben gezet - niet voor de rest van de wereld, maar voor de inwoners van de Heerlerbaan zelf. Tijdens de viering werden de vredesduifjes aan Bert en Hanna uitgereikt. In zijn dankwoord zei Bert Bremen dat hij zich er niet bewust van was geweest iets voor de vrede te hebben gedaan. Maar wie mensen weet te verbinden, zoals H100 dat dit jaar heeft gedaan, zorgt voor vrede onder mensen. En hoe!

De parochie is blij dat Bert en Hanna de prijs hebben aanvaard en de vredesduifjes in ontvangst zijn komen nemen.

Rob Pauls

Vrijwilligersdag

Op zondag 23 september vond de jaarlijkse vrijwilligersdag plaats waarop voor één dag in het jaar de onvermoeibare vrijwilligers van de parochie zich mogen laten bedienen. Voor de bediening zijn dan toch weer vrijwilligers nodig natuurlijk, maar een kniesoor die daar op let. Want het was wederom een gezellig samenzijn, waarbij na de gebruikelijke koffie na de ochtendviering een Indonesische maaltijd werd gebruikt met een glaasje fris of wijn.

Daaraan voorafgaand werd bij de vrijwilligers een test afgenomen die hun 'ecologische voetafdruk' berekent - een test die mooi past bij onze 'voeten-kerk' die werk maakt van eerbied voor de schepping, behoud van de natuur en sobere levensstijl. Ongeveer dertig mensen deden mee aan de test, en de uitslag was duidelijk: twee personen hadden een zo goed als ideale voetafdruk, d.w.z. dat zij niet meer verbruiken dan de aarde voor zeven miljard mensen kan dragen. De meesten kwamen uit bij het Nederlandse (of beter Limburgse) gemiddelde van de voetafdruk. Er waren twee uitschieters naar boven. Niet getreurd, in onze kerk is, zeggen wij altijd, iedereen welkom!

Rob Pauls

Een voettocht in het spoor van Franciscus, juli 2018

Zeventien mensen (tussen 49 en 72 jaar) twee weken op pad door het dal van Spoleto, rond Assisi in Italië, onder begeleiding van Mattie Jeukens ofm. De hele dag onderweg met een dagrugzak. Vaak via stenige paden, soms wel 1000 meter per dag klimmen en dalen in een schitterende natuur, zoals die er ook in Franciscus' tijd moet hebben uitgezien, met verstrooid liggende, nu bijna verlaten dorpjes. Slapen in eenvoudige onderkomens, een klooster, een wijklokaal en, als het kan, buiten onder de sterren, met een zachte bries.

Om 05.00 uur opstaan, je bed opbreken, soms één wasbak en toilet delen, ontbijt klaarmaken, inpakken, alles netjes achterlaten. Voor het op pad gaan een ochtendopening, en dan het eerste stuk, in stilte op weg. Urenlang klimmen en dalen. Op weg gaan in de frisse ochtendlucht, gaandeweg de brandende zon op je hoofd en huid, je gedachten bij het pad en de omgeving over eeuwenoude ongebaande wegen. Je verlangt naar een pauzeplek met water en schaduw.

't Is dat Mattie hier al bijna 25 jaar jaarlijks met een groep komt en de paden openhoudt, letterlijk ook. Mattie, franciscaan in hart en nieren, niet door te preken maar door er te zijn. Door zichtbaar te genieten van alles wat er is en ook van waar je in je dagelijks leven vaak niet aan toekomt, de berg trotseren, het eindeloze stenige pad, je lijf dat niet verder wil, de vreugde dat je het toch maar gedaan hebt. Samen ook; zonder de groep had je het niet gered. Je baadt in het zweet, maar er is water, schaduw, een zuchtje wind, een bron, aankomen en een voetenbad dat klaarstaat. Onderweg zijn er uitzichten, stadjes, kerkjes, kloosters, vaak nog uit de twaalfde eeuw, in verbazingwekkend goede staat. Alles waar het om gaat, het is van God gegeven.

Kapotmoe ben je onderweg, leeg en vol tegelijk van de verhalen, de stilte, van wat je ziet en beleeft, en toch sta je de volgende ochtend verkwikt weer op en heb je zin om op pad te gaan. Om de bloemen te zien die feller van kleur en groter lijken, om de vlinders, de bijen, de volle stilte onderweg te beleven. Ook de gesprekken tijdens het lopen in het voetspoor van Franciscus letterlijk, blijven me bij. Vragen als, naar wie ze waren, Franciscus en Clara, vragen naar hun achtergrond, de tijd, hun geloof, hun kracht en doorzettingsvermogen, hun pijn, wat ze voelden als hun opdracht: die vragen dienen zich aan. Het kan! De reikwijdte van hun houding, hun keuze en inzet voor mensen, is zo groot dat ze een blijvend voorbeeld zijn, ook voor geestelijk en politiek leiders over de hele wereld, een bron van inspiratie voor wie wil. Confronterend voor mijzelf is het om toe te laten dat ongelijkheid en armoede nog steeds bestaan. Het besef dat ik het alleen al door mijn koopgedrag mee in stand houd dat we de natuur misbruiken, en tegelijkertijd te voelen en te weten dat ik en wie wil, ervoor moet kiezen om het anders te doen met meer respect voor mens, natuur en milieu.

Mattie had oog voor elk mens onderweg, de arme, de goed uitziende, het personeel in een winkel of in 'n cafeetje onderweg. Voor padre Matteo gaan alle deuren open, omdat de wandelaars, inwoners en tochtgenoten aanvoelen dat hij echt is, niet veroordelend, en omdat hij zo van alles kan genieten.

Het urenlange lopen, de hitte, de keien, het verlangen naar schaduw en water, dat er mensen met je meelopen en in gedachten met je meegaan, maakt dat je loslaat, dat er onvermoede gedachten en een gevoel van verbondenheid en heelheid met alles en iedereen in je opkomt. Het gevoel dat je gedragen wordt en dat je het kunt lopen, puur, blij en echt.

Voor mij (en mijn man Paul ook) het weten dat ik het niet meer moet doen zó, het is te zwaar, anderen moeten te veel rekening houden met mij. Ik weet beter waar mijn grens ligt.

Het gevoel van onderweg willen zijn, het is een eeuwig heimwee en verlangen; ik zal teren op wat er was en wat ik meeneem op de weg die komt.

 • Wie zal zeggen of dat wat wij lopen bestaat?
 • Het is ermee als met de wegen op aarde.
 • Eerst zijn er geen wegen, maar ze ontstaan
 • als veel mensen in dezelfde richting lopen.

Lee Sjuun

uit de bundel voor onderweg, van Mattie Jeukens

Eline Claassens

Mag ik dan bij jou?

Voor dit liturgische jaar heeft de liturgiegroep een nieuw thema gekozen: 'Mag ik dan bij jou?' uit het lied van Claudia de Breij. Hierin zingt zij de vraag: als ik me onzeker voel, eenzaam of verdrietig, mag ik dan bij jou schuilen? Maar ze biedt het ook aan: jij mag ook altijd bij mij.

Dit thema zal vanaf de eerste zondag van de advent als spreuk tegen de achterwand van de kerk staan en ons hopelijk stof tot nadenken bieden in het jaar dat voor ons ligt. Er is voor gekozen omdat het op een aantrekkelijke manier ons wijst op onze levensopdracht: er zijn voor elkaar. 'Ik ben er voor jou', is immers de Naam van God, die geheiligd (gedaan) moet worden door ons. Die Naam is letterlijk 'belichaamd' in Jezus van Nazareth in zijn tijd; het is aan ons om dat te doen vandaag de dag door in zijn voetsporen te gaan. Dus: 'Mag ik dan bij jou? ... Jij mag ook altijd bij mij.'

Geert Bles

Lees de volledige tekst van het lied of luister naar Claudia de Breij.

Taalles in de Andreas

De Andreasparochie verzorgt samen met Alcander en SCHUNCK* bibliotheek lessen Nederlandse taal voor vluchtelingen uit het azc en voor allochtone en laaggeletterde bewoners van de wijk. SCHUNCK* verzorgt al taalcursussen in Heerlerheide en Hoensbroek en maakt nu gebruik van de ervaring die de Andreas de afgelopen jaren heeft opgedaan met taallessen, om ook in Heerlerbaan acte de présence te geven. In de wijk, dicht bij de mensen. Vier vrijwilligers gaan na een cursus taalcoach bij SCHUNCK* enthousiast aan de slag om mensen met een taalachterstand te helpen op volwaardige wijze deel te kunnen nemen aan onze samenleving.

De lessen zijn op woensdag van 10.00 tot 11.30 uur in het parochiehuis aan de Palestinastraat 326.

Archief

Voor oudere berichten kijk in het archief.