Reacties open brief

← terug

Will Janssen

Beste Geert,

Wat de gezamenlijke brief van Par. Andreas, Heerlen Mondiaal en Steungroep Indianen Brasil betreft: een fantastische oproep, een zeer goede opbouw van de brief over een schandalige situatie in het Braziliaanse binnenland: een inleiding waarin de situatie geschetst wordt en vervolgens zeer indringende vragen aan de betrokken bewindslieden, zoals de zeer gerichte en gemotiveerde vragen aan Minister Kaag. Je kunt er trots op zijn dat namens de verschillende instanties jouw naam onder deze brief staat.

Succes met deze actie!

Will Janssen

Ludwien Harmsen

Dag Heeroom,

Heel erg bedankt voor de brief en het document die je opstuurde.

Ik ben zo blij dat er ook vanuit Nederland geprobeerd wordt om druk uit te oefenen op het nieuwe regime in Brazilië. Zouden de Nederlandse overheid en al deze bedrijven zich verantwoordelijk gedragen en niet alleen gaan voor hun eigen handelsbelangen en winst, dan zouden de oorspronkelijke bewoners, maar ook wij, kans hebben op een betere leefomgeving, een beter milieu en een gezonder klimaat.

Het is echt verschrikkelijk wat er nu in Brazilië gebeurt. Bolsonaro wil alles, maar dan ook alles wat er onder de regering van de PT (Lula en Dilma Rousseff) is ontstaan weer teniet doen. Hij is Trump in het kwadraat. Zijn laatste actie is het verbieden van federaal (gratis) universitair onderwijs (waar vooral de zwarte bevolking van profiteert), met name filosofie en sociologie, 'want dat onderwijs is links en dus overbodig'. Een vriend van mij is hoogleraar filosofie (mensenrechten), net van plan om te stoppen omdat hij met pensioen gaat, anders was hij er waarschijnlijk gewoon uitgegooid. Er zijn ontzettend veel protesten in heel Brazilië tegen deze regering. Tienduizenden, misschien wel miljoenen mensen zijn 2 weken geleden in alle universiteitssteden de straat opgegaan om te protesteren en de groep wordt steeds groter. Er zijn veel protesten tegen de ontwikkelingen in het Amazonegebied, maar Bolsonaro heeft de VS en ook andere landen de vrije hand gegeven om mijnbouw te plegen.

Vorige week had ik 2 Braziliaanse vrienden hier te logeren. Volgens hen is Bolsonaro zo weinig competent, zelf dom, dat hij dadelijk misschien wel door zijn eigen regering aan de kant wordt gezet. De vraag is of dat gebeurt, maar ondertussen is er al zoveel kwaad geschiedt.

Daarom nogmaals, geweldig dat jij/jullie deze brief sturen. Hopelijk heeft het effect.

Morgen neem ik je brief mee naar onze familiereünie.

Hartelijke groet, Ludwien

Laurens Houtman

Geachte Wim van Kempen en Geert Bles,

Namens Martijn van Helvert hartelijk dank voor de input. Ook hij maakt zich grote zorgen over de koers die de nieuwe Braziliaanse president heeft ingezet omtrent het Amazonegebied.

Martijn van Helvert is echter niet de woordvoerder Buitenlandse Handel in de CDA fractie; dat is dhr. Mustafa Amhaouch (ook een provinciegenoot). Martijn is woordvoerder Buitenlandse Zaken.

Mustafa spreekt geregeld met de minister van Buitenlandse Handel, dus ik stel voor dat u ook nog even contact met hem zoekt (indien u dit nog niet heeft gedaan). Zijn mailadres is: m.amhaouch@tweedekamer.nl of via zijn assistent Frank Alserda: f.alserda@tweedekamer.nl

Met vriendelijke groet,

Laurens Houtman

Persoonlijk medewerker CDA fractie

l.houtman@tweedekamer.nl

0611866304

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Sadet Karabulut

Geachte heer Bles,

Hartelijk dank voor uw mail.

Dit is een ernstige ontwikkeling.

Ik heb uw mail en stukken doorgestuurd naar onze woordvoerder OS en Handel, Mahir Alkaya.

Ter beantwoording.

Met vriendelijke groet,

Sadet Karabulut

SP Tweede Kamerlid

Buitenlandse Zaken, Defensie