In een vol tweedaags programma bezocht onze bisschop mgr. van den Hout het dekenaat Heerlen. Hij bezocht ook de Andreasparochie. Daar genoot hij de lunch met vrijwilligers van de parochie, diakonale projecten en ATD Vierde Wereld.
De Amazonegroep is een samenwerkingsverband van de Andreasparochie, Heerlen Mondiaal en de Steungroep Indianen in Brasil. Namens de parochie zitten in de werkgroep: Marcel Mollink, Eline Claassens, Odile Smeets en Geert Bles, namens Heerlen Mondiaal is dat Rens Trimp en namens de Steungroep Indianen in Brasil Wim van Kempen.
De werkgroep is opgericht om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van ontbossing en mensenrechtenschendingen in het Amazonegebied. Daarvoor voert de werkgroep al vijf jaar stevig actie, gaandeweg ook met steeds meer animo, toen wij ontdekten dat Nederlandse ondernemingen, banken en pensioenfonds en overheid daarin zo'n grote rol speelden. We richten ons daarom vooral op Nederlandse ondernemingen, investeerders en overheid, met kritische bemerkingen en vragen om uitleg, etc. en dit met succes.
Op 10 november verzorgde de werkgroep een indrukwekkende viering in de Andreaskerk.
Om u te laten zien wie in de Amazonegroep zitten hieronder foto’s met hun namen. De groep vergadert om de zes weken in het SMA-missiehuis in Cadier en Keer.
Geert Bles
Geerts Bles, Rens Trimp, Wim van Kempen, Marcel Mollink
Eline Claasens en Odile Smeets
Er zijn jongeren die we vanaf het begin (2008) dat we met de jongeren in Kabala, Sierra Leone werken, sponsoren. Een van hen is Abu Dabor; vanaf de eerste klas van de middelbare school volgen we hem en sponsoren we hem, en hij doet het goed. In maart van dit jaar ontmoetten we hem bij een garage in Kabala. Hij is daar in de leer als automonteur. Eigenlijk, zo vertelt hij, wil hij rechten studeren maar daar is geen geld voor. Ook niet via ons gaat dat lukken want de rechtenstudie is voor ons naar verhouding te veel geld om in een kind te investeren. Bovendien moet Abu dan naar de stad waar het bijna onmogelijk is om huisvesting te vinden en te voorzien in je levensonderhoud.
We spreken met de baas van Abu en hij vertelt dat hij de beste leerling is die hij heeft. We beloven Abu dat als we terug zijn in Nederland, we gaan kijken wat we voor hem als aankomend automonteur kunnen doen. Begin november vroegen we Abu om een overzicht te maken van wat hij nodig heeft aan gereedschappen zodat hij een start kan maken naar een zelfstandig bestaan. We stuurden hem het benodigde geld en op 23 november, tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de groep, showde hij trots zijn gereedschapskist aan de anderen. Een stimulans niet alleen voor hem maar ook voor de anderen. Ook met beroepsonderwijs kun je, zeker in de streek waar de jongeren wonen, een goed bestaan opbouwen. De kosten voor het gereedschap inclusief een kist bedragen 145 euro.
Op 5 januari tijdens de viering om 10.30 uur zullen wij meer informatie geven over onze stichting en de jongeren in Sierra Leone.
Wilt u de jongeren in Sierra Leone steunen dan kan dat via www.taiama-andreas.org. Daar vindt u ook meer informatie over de stichting.
Wij wensen u fijne feestdagen.
Marie-José Brounen
Het pastoraal team en het parochiebestuur, samen met twee parochianen, zijn de afgelopen maanden om de twee weken bij elkaar gekomen. Aanleiding was de discussie of wij na het vertrek van Rob en (vanaf maart) Marcel als betaalde krachten in onze parochie, op zoek moesten gaan naar een nieuwe betaalde kracht of dat wij zouden proberen puur met vrijwilligers te werken.
Tijdens onze bijeenkomsten kwamen er verschillende andere belangrijke onderwerpen aan bod, zoals:
Een deel van deze onderwerpen zal besproken worden in de liturgiegroep, terwijl andere punten aan het pastoraal team en parochiebestuur zijn voorgelegd. We hebben ook een klein team gevormd dat de lopende zaken rondom liturgie in de gaten zal houden.
Daarnaast is er een nieuwe kerngroep samengesteld, bestaande uit Math Gulpers, Annemarie Noijen en Marit Stekelenburg. Deze groep zal zich richten op de resterende punten en advies geven aan het pastoraal team en parochiebestuur.
Belangrijke beslissing: we hebben besloten om actief te werven voor een nieuwe diaconaal werker voor 12 uur per week. Dit voorstel is goedgekeurd door het kerkbestuur en we wachten nu op goedkeuring van het bisdom.
Met deze stap komt er een einde aan onze tijdelijke bijeenkomsten op vrijdagmiddag. We willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze waardevolle gesprekken en bijeenkomsten. Laten we samen blijven werken aan een sterke en betrokken parochie!
Parochiebestuur en pastoraal team
Vier de liefde! Dat was het thema van de woord- en communieviering, voorbereid door de klimaatgroep. Een groep die bestaat uit de volgende drie mensen: Eline Claessens, Math Gulpers en Marcel Mollink. We werden geholpen door Janet Wilkosz (Hoeve Corisberg), Marie-José Brounen (Taiamagroep) en Lianne Vervoort. Wij willen hen daarvoor nogmaals hartelijk danken. Janet, herbariste, had kruiden, fruit en groenten meegebracht van de Corisberg. En Marie-José leverde foto's aan van de boomplantdag door jongeren, die kortgeleden plaatsvond. Op deze manier waren de jongeren ook verbonden met ons in deze viering. Zoals zo vaak in de Andreas werd er gul gegeven: voor Hoeve Corisberg 63 euro. Hiervan koopt Janet nieuwe kruiden en een geurende roos, zo bedacht ze ter plekke. En Taiama-Andreas die zich inzet voor scholing voor jongeren in Sierra Leone, ontving ruim 90 euro om nieuwe boompjes te kunnen aanschaffen.
We willen één tekst uit de viering lichten: de overweging van paus Franciscus, uitgesproken door Eline (zie hierna).
Na de viering trokken we met zijn allen naar de voordeur van de pastorie. Daar werden we toegesproken door Math Gulpers. Guus Brassé, onze acoliet, onthulde daar de tegel met het logo van de Groene Kerk. Want vanaf 15 september zijn wij officieel Groene Kerk!
Vol, zijn we, zo vermoed ik, van de mooie woorden, de muziek, de stilte – en samen, om onze Moeder Aarde, zo kostbaar, uniek, zo rijk, zo kwetsbaar. Als mens, als christen, als voorganger, stelt paus Franciscus een levenskwaliteit voor in zijn encycliek Laudato Si’, ‘Geprezen zijt Gij’, een levenskwaliteit die diepe vreugde geeft als we niet langer geobsedeerd zijn door consumptie.
Lange tijd dachten we, dat meer, meer geld, meer vakantie, meer doen, doen wat maar mogelijk is, je meer levensvreugde zou geven. Jouw kinderen zouden het beter hebben dan jij... De christelijke spiritualiteit houdt ons voor om te groeien in soberheid en in staat te zijn met weinig tevreden te zijn. Een terugkeer naar de eenvoud die het ons mogelijk maak stil te staan en te genieten van de kleine dingen, te danken voor de onbegrensde mogelijkheden als je goed kijkt en hoort, zonder te hechten aan wat wij hebben, of treurig te zijn om wat wij niet bezitten. Geen opeenstapeling van genoegens...
Geluk vereist dat we behoeften die ons op hol jagen, weten te beperken, om zo beschikbaar te blijven voor de mogelijkheden die het leven biedt. Vrede vinden in jezelf, innerlijke vrede, is nauw verbonden met de schepping; het vermogen tot verwondering, tot diepgang, herstel. Een houding van het hart dat er volledig kan zijn zonder te denken aan wat daarna komt, een houding om de ziekelijke onrust in ons te overwinnen die ons tot oppervlakkige, agressieve, ongeremde consumenten maakt... Halt houden voor God, te danken vóór en na de maaltijden, in het besef dat wij afhankelijk zijn, solidair moeten zijn.
De sociale liefde is de sleutel voor een authentieke ontwikkeling; dit zou de hoogste norm van ons handelen, van onze opvoeding moeten zijn... Een cultuur van zorg ontwikkelen, binnen het gemeenschappelijk huis, met water, aarde, lucht en vuur, met alles wat we nodig hebben, alles wat er is! Amen.
Op de laatste vrijdag van de maand om 14.00 uur rapen we zwerfvuil op de Heerlerbaan. Start vanuit de parochie, met wie wil, ‘gewapend’ met een hesje, prikstok, handschoenen en grote vuilniszakken, allemaal geleverd door de gemeente Heerlen.
Van harte uitgenodigd om mee te doen en na een uur prikken nog even samen te zitten.
Math Gulpers, Marcel Mollink, Eline Claassens
In februari is in onze parochie een groep van dertien vrouwen bijeengekomen om in het kader van het synodaal proces, zoals gelanceerd door paus Franciscus, te spreken over rol van vrouwen binnen de Rooms-Katholieke Kerk, en dan met name in onze eigen parochie.
We begonnen de eerste bijeenkomst met een aantal vragen over roeping, talenten, kansen, waardering. Het bracht boeiende gesprekken en uitwisseling van gedachten en gevoelens op gang, en in een tweede bijeenkomst kreeg dit een vervolg. Het werden gesprekken gericht op hoe je specifiek als vrouw je kwaliteiten actief kunt gebruiken/inzetten in de parochie in een sfeer van vertrouwen, waardering en gezien worden.
Deze twee bijeenkomsten werden onderdeel van de 'rapportage' die naar het bisdom is gestuurd. Het uitgebreide verslag hiervan is nog te lezen (op de website van de parochie) in het parochieblad van april/mei 2024.
Omdat er een grote behoefte is gebleken aan verdieping en vorming (voor vrouwen) is besloten om deze vrouwengroep een vervolg te geven, en inmiddels hebben er nog twee bijeenkomsten plaatsgevonden.
In de laatste bijeenkomst is een voorlopige inventarisatie gemaakt van onderwerpen/thema's die in de komende tijd aan de orde zouden kunnen komen, onder meer 'Ouder worden en voltooid leven', 'Verder na verlies', 'Duurzaam leven – hoe doen we dat in ons eigen leven/parochie'.
Uiteraard zijn vrouwen uit de Andreasparochie van harte uitgenodigd om deel te nemen. Je kunt je aanmelden bij Eline of Nan. We verwelkomen heel graag ook vrouwen uit andere parochies of kerkgenootschappen – is inmiddels ook al op kleine schaal gebeurd!