Nieuws

← terug

Aanmelden vieringen

In verband met de versoepelingen van de coronamaatregelen vervalt de plicht om in de kerk een mondkapje te dragen.

Vanwege de anderhalvemetermaatregel blijft aanmelden voor de viering van zondag nodig. Dat kan telefonisch bij de gastvrouwen tussen 10.00 en 12.00 uur: 045 5413381 of per mail: parochiesintandreas@home.nl.

Samen zingen is nog niet mogelijk

Wereldvluchtelingendag: actie op het Scheveningse strand

Eline Claassens ging op 20 juni voor de parochie naar Scheveningen, naar een landelijke manifestatie ter herdenking van de in de Middellandse Zee omgekomen vluchtelingen op weg naar Europa. Wij plaatsen hier het verslag dat zij, nog vol van de verse indrukken, op de terugweg schreef.

Vandaag – Wereldvluchtelingendag – waren we naar Scheveningen: Ada en Henk Hagreis van de PKN Parkstad en ik met de auto; zij vervoerden de honderd houten herinneringstekens naar het strand, Henk Erinkveld van klooster Wittem kwam later met de trein.

Het was een mooie dag, volop zon aan het strand, een lekker windje. We konden onze auto even parkeren op het strand om uit te laden.

Een indrukwekkend gezicht, al hele rijen latten met namen, sommige sober en andere mooi versierd. We hebben meegeholpen met het plaatsen van de latten; de een maakte met een spade een gat, de ander plaatste de lat, de volgende sloeg met een hamer de lat in het zand; zo, ongemerkt haast, werkten we samen, elke keer een naam van een man, een vrouw, een kind, allemaal mensen met een droom om naar het Westen te komen om het daar beter te hebben, een bestaan te kunnen opbouwen.

En de rijen groeiden, het zullen duizenden tekens geweest zijn, stille getuigen van wat er overbleef van 44.674 mensen, vaak met ‘naam onbekend’, met alleen de datum en plaats van hun sterven op de gedenktekens die ons herinneren aan hun bestaan.

Betrokken jongeren, studenten denk ik, mensen die op Lesbos hebben gewerkt zoals Roos, drie maanden zijn zij bezig geweest met deze ceremonie. Mooi om hun inzet en enthousiasme te zien.

Het was indrukwekkend de verhalen van enkelen (vaak ook lotgenoten) te horen en daarnaast de lange rijen met herinneringstekens te zien. Liefst had ik een potje in mijn eentje willen huilen. Ik dwaalde door de rijen: wat een leed, wat een hoop is hier verloren gegaan, hoe jammer en onbegrijpelijk het handjevol mensen op het strand... en even verderop de zee in haar volle glorie met zeilschepen die een wedstrijd voeren vanmiddag en verderop de boten voor anker, boten met bemanning die wacht op vracht en loon, toekomst, boten met slaven van onze tijd...

Het voelde goed om erbij te zijn, om met eigen ogen en oren en soms met je handen ook de tekens te plaatsen, om – voor even – hun naam niet te vergeten, je een voorstelling te maken van hun droom en de onmacht te voelen van hulpverleners zoals van Frontex, die de opdracht krijgen mensen niet te redden maar toe te zien hoe zij verdrinken.

De tekens worden na afloop (waar wij niet bij waren) verzameld en opgeslagen vlakbij het strand in Den Haag. Ze komen op een plek waar ze langer kunnen blijven staan; het voornemen is om volgend jaar op Wereldvluchtelingendag opnieuw samen te komen en te herdenken dat we hen niet vergeten, deze mensen vol verlangen op weg naar een geluk-kigere toekomst.

Dank aan Ada, Henk en Henk Erinkveld en aan Jos en alle mensen die hebben meegedaan met het schrijven van de namen van de drenkelin-gen. Dank aan de mensen van Migreat en Amnesty International die deze dag en ceremonie hebben georganiseerd.

Eline Claassens

Wake voor vluchtelingen

De afgelopen maanden waren er elke maand op dinsdagochtend wakes voor vluchtelingen in het centrum van Heerlen. De wakes worden ook in de zomermaanden voortgezet. U kunt mee doen of een kijkje komen nemen op elke derde dinsdag van de maand bij de boom bij Berden en de voormalige Rabobank op de Promenade van 12.00 tot 13.00 uur. De wakes gaan naar verwachting door tot oktober.
Gevarieerde, kleurrijke, schilderijen van Kathy Janssen

Expositie 25 juni tot 10 augustus, Andreaskerk

Ik volg lessen bij de bekende Heerlense kunstschilder Joop Noordkamp. Ook in coronatijd, maar dan digitaal. De verscheidenheid van zijn opdrachten leidde tot verrassende resultaten. Enkele hiervan wil ik in deze nieuwe expositie graag met jullie delen.

Bloemen zijn vaak onderwerp in mijn schilderijen. Ze zijn voor mij het symbool van leven, liefde en kracht. Bloemen en kleuren horen bij elkaar. Ze zijn een onuitputtelijke inspiratiebron. Mijn werken voer ik uit in aquarel, ecoline, olie-, of acrylverf. Vaak in een combinatie daarvan. Ook bij gebruik van aquarelverf kies ik voor krachtig kleurgebruik.

Ik wens jullie vooral veel kijkplezier en ben benieuwd naar jullie reacties.

Alle werken zijn te koop.

Kathy Janssen

Tel: 045-5417893

E-mail: kathy@janssen.nuExpositie Verwondering van Elyanne Lempers

15 augustus - 30 september 2021

De commissie Kerk en Kunst van de Andreasparochie is heel blij dat zij, na een lange stille periode door het coronavirus, dit jaar weer een grote expositie heeft kunnen en mogen organiseren.

Op 15 augustus om 14.00 uur wordt de expositie Verwondering van beeldend kunstenares Elyanne Lempers feestelijk geopend door wethouder Jordy Clemens. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door sopraan Floor Bosman.

Elyanne Lempers, geboren in Heerlen (1962), heeft haar atelier aan het Burgemeester de Hesselleplein 8. Zij heeft de lerarenopleiding Textiele Werkvormen en Tekenen in Utrecht en de Kunstacademie in Hasselt beide succesvol afgerond.

Toen het in maart 2020 – door corona – om ons heen heel erg stil werd, heeft dat geleid tot de tentoonstelling Verwondering. Dat voorjaar van 2020 was voor haar zó uitbundig door de rust eromheen, dat zij verwonderd werd. Zij schrijft: "Voor mijn gevoel hadden de vogels nog nooit zo mooi gefloten en heb ik de bloembollen nog niet eerder in mijn leven zo uit de grond gekeken. Dat het roze klavertje waar je normaal zo overheen loopt, zo bijzonder mooi kan zijn." Zij dacht wel eens: "Zo moet het paradijs zijn: alleen maar natuurlijke geluiden, rust."

Hopelijk bent u nieuwsgierig geworden en komt u kijken naar de schilderijen in de Andreaskerk.

De openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Zondag 22 augustus, 5, 12 en 26 september van 13.00 tot 15.30 uur.

Voor groepjes eventueel op afspraak (tel. 045 - 541 51 77).

Kroedwusjwandeling

zaterdag 14 augustus 2021, 11.00 uur St. Josephkerk Heerlerbaan

De St. Josephparochie organiseert in samenwerking met IVN Heerlen en Missionair Overleg Parkstad de jaarlijkse kroedwusjwandeling.

Een wandeling om deze mooie traditie voort te zetten. De kroedwusj is samengesteld uit minimaal zeven verschillende kruiden, bloemen en graansoorten: twee granen, twee geneeskrachtige kruiden, twee kruiden die onweer weren en een blad van walnoot.

Wij gaan onder leiding en uitleg van IVN Heerlen op pad om deze krui-den te plukken en te binden. Bij de boskapel in Imstenrade bij het beeld van Maria wordt de kroedwusj gezegend. Het verhaal gaat dat de zeven kruiden zijn aangetroffen in het graf van Maria; vanwege dit verband vindt de jaarlijkse kroedwusjzegening plaats op of rond 15 augustus, Maria ten Hemelopneming. De kroedwusj wordt gebruikt om onheil af te wenden en in huis of op zolder op te hangen. Het is noodzakelijk dat iedereen zich aan de coronarichtlijnen van het RIVM houdt.

Na afloop is er een gezellig samenzijn met koffie/thee en iets lekkers.

Berichten van ATD Vierde Wereld Zuid Limburg

Inmiddels is de zomer begonnen en zijn wij blij dat we elkaar weer regelmatig zien. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld denken we ook weer aan het maken van uitstapjes met onze groep. Zo hebben we inmiddels gepland op 16 juli naar het Thermen- of Mijnmuseum te gaan. Op 23 juli gaan we picknicken bij Mariëtte in de tuin. En op 13 augustus gaan we naar de Botanische tuin.

We blijven naast de uitstapjes op de woensdagmiddag gewoon actief in de huiskamer van de Andreasparochie. We hebben namelijk de voorbereidingen voor het ontvangen van het toneelgezelschap van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting en 17 oktober, de Werelddag van verzet tegen armoede, op het programma staan. Om u alvast nieuwsgierig te maken, willen we een tipje van de sluier oplichten over de toneelvoorstelling Zie de Mens.

De voorstelling is een collage van poëtische scenes en monologen omlijst door een variëteit aan muzikale sferen. 'Zie de mens' is gemaakt door mensen die leven in situaties die kwetsbaar maken. Dat zijn wij.

De laatste 10-15 jaar wordt van ons Nederlanders verwacht dat wij meer en meer 'zelfredzaam' zijn. Zelfredzaam op 'eigen kracht' en 'met eigen middelen'. Maar wat betekent dat? Wat betekent dat voor mensen die kwetsbaar zijn? Wat betekent dat voor mensen die weinig middelen hebben? Waarom kiezen we eigenlijk niet voor samenredzaamheid?

Wij willen deze vragen graag delen met ons publiek. Daarvoor hebben wij onze eigen ervaringen ingezet als inspiratiebron voor de theatervoorstelling 'Zie de mens'.

Deze zal plaatsvinden op zaterdag 16 oktober. Het adres geven we u in september door en dan kunt u zich ook hiervoor aanmelden.

Voor informatie: zuid-limburg@atd-vierdewereld.nl.

Ondanks dat wij zelf het toneelstuk nog niet gezien hebben, heeft Jozé Kersten zich laten inspireren alleen al door de titel en heeft dit omgezet in het gedicht op de voorpagina.

Marion Braad, ATD-Vierde Wereld

Honderdduizend bomen en een bos van draad

Panorama Mesdag in Den Haag opende kort geleden weer zijn deuren voor het indrukwekkende cilindervormige panoramaschilderij van het Scheveningse strand van Willem Mesdag uit 1881, met daarnaast nog een bijzondere tijdelijke tentoonstelling: honderdduizend bomen en een bos van draad.

Sara Vrugt, textielkunstenaar, ging met ruim duizend mensen aan de slag. Ze borduurden een enorm doek van 120 vierkante meter, vol met bomen, bladeren, wortels, vogels, vlinders tegen de achtergrond van de wisselende seizoenen. Met dit kunstwerk hoopt men een geldbedrag op te halen om duizenden bomen in de tropen te planten én in Heerenveen een voedselbos. Het doek zal in een museumtuin vergaan, en de planten die uit de zaden van de zoom ontkiemen, zullen de geborduurde bomen mettertijd vervangen. Het kunstwerk wordt zo weer onderdeel van de natuur.

Het project heeft gezorgd voor verbinding tussen de bordurende mensen van allerlei achtergrond. Ontroerende natuurverhalen onder het borduren zetten aan tot bewustwording van de onlosmakelijke verbondenheid tussen mens en natuur. In de wortels van de bomen werden verhalen geborduurd geschreven.

Gedichten op kaarten met foto's van het doek zijn in het museum verkrijgbaar, met deze bijdrage koop je bomen die geplant gaan worden. Kijk voor meer informatie op www.honderdduizendbomen.nl.

Van harte aanbevolen.

Eline Claassens

Wel en wee van de parochie 'Het Eikske'

In Trouw van 29 april stond een artikel over de St. Michaelkerk, buurparochie van de Andreas; een sereen en eerlijk verhaal over wat er toen, zo’n 50 à 60 jaar geleden, gebeurde in die parochie. Een gemeenschap die, onder de bezielende leiding van de bevlogen herder Miedema en in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie, naar wegen zocht om de kerk te ontdoen van de ballast van het verleden en bij deze tijd te brengen. Maar de weg was zwaar; er waren veel spanningen die jammer genoeg leidden tot verharding van standpunten, en dit niet alleen binnen de gemeenschap, maar ook met het bisdom.

We zijn inmiddels een halve eeuw verder; het gebouw van Het Eikske is, zoals dat heet, ‘aan de eredienst onttrokken’ en wordt volgens het artikel in Trouw binnenkort afgebroken. En dit, terwijl de Andreas, die toch aan die parochie grenst, nog volop denkt – en bouwt – aan toekomst. Voldoende tijd is voorbij gegaan om in alle rust terug te kijken op die periode en met elkaar na te denken over: wat was er goed in wat daar gebeurde? En waar ging het niet goed? Het pastoraal team van de Andreas is van mening dat het vruchtbaar zal zijn om daarover met elkaar in gesprek te gaan op de eerstkomende parochiedag. En dit te doen aan de hand van het genoemde artikel. Een kopie zal daarom beschikbaar zijn in de Andreas voor diegenen die geen Trouw lezen.

Geert Bles

Bericht van Stichting Taiama-Andreas

Sierra Leone, een kijkje in…

In de vijf jaar dat ik Sierra Leone bezocht zijn er prachtige foto's gemaakt van mensen, dorpen en het dagelijkse leven. In 2019 en 2021 heb ik een fotoalbum gemaakt met de mooiste foto's. Het plan voor de toekomst is om nog meer albums te maken, steeds met de titel Sierra Leone, een kijkje in...

De foto's in de albums staan niet in chronologische volgorde; de foto van het busje in het tweede album dat naar Semamaya rijdt, vertrekt in 2017. De foto van de mensen in het busje stamt uit 2020 en de foto van de grote cotton tree bij de entree van het dorp, is een WhatsApp-foto die ik in 2021 kreeg toegestuurd van een van de leraren van de basisschool in Semamaya. WhatsApp-foto's zijn van mindere kwaliteit. De foto's staan dus in functie van het verhaal. Om iedereen te laten genieten van de albums heb ik ze digitaal gedeeld op onze website. Ga naar taiama-andreas.org en klik bovenin op reisverslagen en vervolgens op fotoalbums. Of kijk op taiama-andreas.org/category/fotoalbums/. Veel kijkplezier!

Namens Stichting Taiama-Andreas,

Marie-José Brounen


Stilteuur wordt weer stilteuur!

Kort na het begin van de corona-uitbraak is de parochie begonnen met een stilte-uur op donderdagochtend. Op een gegeven ogenblik is daar een bezinningsmoment bij gekomen dat zich gaandeweg ontwikkeld heeft tot een gezamenlijk verdiepend gesprek over korte teksten, meestal uit de Bijbel.

De deelnemers aan de gesprekken ervaren de gesprekken als waardevol en willen er graag mee door gaan. Het is wonderbaarlijk hoeveel er in een gezamenlijk gesprek op tafel komt aan inzichten over de evangelielezing van de dag! In feite is op deze manier, zonder dat dat de bedoeling was, het vroegere ‘In gesprek met de Bijbel’ op vrijdag nieuw leven ingeblazen.

Maar de keerzijde van deze mooie ontwikkeling is dat er mensen zijn die tijdens het stilteuur voor stilte kwamen en die nu niet meer vinden. Ze hebben gelijk als ze het jammer vinden! Dus hebben we besloten om vanaf januari weer een echt stilteuur in te stellen, op donderdag tussen 10.30 en 11.30 uur, voor wie stilte zoekt. De poort aan het kerkplein staat voor u open.

Wie wil, kan daarna om 11.30 uur naar de koffiekamer gaan om bij een kop koffie van gedachten te wisselen over een bezinnings- of Bijbeltekst. U bent welkom! Want ook dat hebben we geleerd: stilte aan het begin en aan het einde van een bezinning draagt enorm bij aan de verdieping. Geen verdieping zonder verstilling!

Rob Pauls

Jaarthema

De liturgiegroep heeft als jaarthema voor het komende jaar gekozen voor Vertrouwen.

Vertrouwen heeft alles te maken met jezelf over willen geven aan waar je voor bent bedoeld; met beseffen dat je mede-geschapene bent in de schepping, een schepsel gelijk andere schepselen. Je mag meedoen, net als alle dieren en planten en de aarde waarop we leven, omdat Hij ons vertrouwt en blijft vertrouwen, wat er ook gebeurt.

Vertrouwen heeft twee kanten: je kunt het geven en je kunt het krijgen. God heeft ons als eerste zijn vertrouwen geschonken: Hij heeft ons gemaakt, Hij zag dat het goed was, en Hij schonk ons de schepping. Helaas hebben wij zijn vertrouwen veel te vaak geschonden.

Wij van onze kant moeten vertrouwen schenken aan God. Wij willen graag alles zelf regelen, omdat we Gods wegen niet altijd zien. Maar vertrouwen op God betekent: hopen en geloven dat Hij voor ons zorgt, dat het goed afloopt met de wereld; het betekent je overgeven en loslaten. Een les in bescheidenheid en nederigheid. Wij moeten loslaten, maar één ding is zeker: God zal ons nooit loslaten. Daar kunnen we een jaar mee vooruit!

De liturgiegroep